Premierul David Cameron a declarat că Marea Britanie va părăsi UE, dar continuă să refuze declanșarea procedurii. Cancelarul Angela Merkel nu mai vede cale de întors. Șeful diplomației americane nu crede că Londra se va despărți de Bruxelles.

David Cameron a anunțat, la finalul întrevederii de marți a șefilor de stat și de guvern din UE, că "Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană", dar a reiterat faptul că succesorul său, care ar urma să fie cunoscut pe 9 septembrie, va trebui să invoce "clauza retragerii" din blocul comunitar. 

Indiferent ce se va întâmpla, pentru Cameron a fost ultima participare la Consiliul European. Miercuri dimineața, liderii celor 27 de state membre s-au întâlnit, la Bruxelles, pentru prima dată fără Marea Britanie, pentru a încerca să ofere un nou orizont proiectului european zguduit de votul britanicilor de joia trecută.

Cu toate acestea, el a susținut că nu regretă organizarea referendumului, ci doar rezultatul.

”Bineînțeles că regret rezultatul. Nu regret însă că am făcut referendumul. A fost cel mai bun lucru care trebuia făcut", a declarat premierul demisionar.

Referitor la viitorul relațiilor Londra-Bruxelles, Cameron a subliniat că cele două părți trebuie să aibă relații economice ”cât se poate de apropiate”. Cheia unor astfel de relații: o reformă a principiului liberei circulații a persoanelor.

După ce, inițial, liderii europeni au cerut imperativ Marii Britanii să declanșeze cât mai rapid posibil procedurile de ieșire din blocul comunitar, după reuniunea de marți tonul declarațiilor s-a mai înmuiat.

Șefii de stat și de guvern ai UE au recunoscut că "este nevoie de puțin timp ca să se revină la calm", le-a spus jurnaliștilor președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul dineului de lucru al celor 28. 

"Pot înțelege că David Cameron are nevoie de timp", a admis președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a criticat însă faptul că tabăra Leave nu este capabilă să spună ce dorește. 

Scepticism american

Dacă Angela Merkel nu vede cale de întoarcere, șeful diplomației americane nu este convins că Marea Britanie va părăsi UE.

"Nu văd nicio cale de întoarcere”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, după dineu. 

În schimb, secretarul de stat american, John Kerry, venit în Europa pe post de mediator între Londra și Bruxelles, a afirmat marți că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să nu aibă loc.

Potrivit lui Kerry, britanicii nu doresc să riște să se găsească fără un acord de cooperare cu UE la expirarea termenului de doi ani pentru transpunerea în practică a Brexitului, astfel că amână declanșarea acestui proces.

După ce s-a întâlnit la Londra cu Cameron, secretarul american de stat a dezvăluit că David Cameron se simte ”incapabil” să înceapă să negocieze un lucru ”în care nu crede și despre care nu are nicio idee cum o să se deruleze". 

Asigurări pentru românii din Regat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că David Cameron i-a dat asigurări în numele Marii Britanii că românii aflați acolo vor putea să rămână și să muncească în Regatul Unit și că acesta și-a cerut scuze pentru incidentele xenofobe petrecute după Brexit.

"Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească. Și și-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo", a declarat, pentru Antena 3, Klaus Iohannis, relatează Agerpres.

Președintele a adăugat că sunt "foarte multe mize" pentru România în cadrul Consiliului European de la Bruxelles.

"Suntem hotărâți să ne negociem poziția foarte bine, în primul rând, sigur, poziția românilor care lucrează și trăiesc în Marea Britanie", a susținut Klaus Iohannis.