Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni că a trimis vineri o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România.

"Nu putem și nu avem competențe legale de a preleva probe pe teritoriul altor state, de aceea cel care vă vorbește a adresat omologilor din cinci state, respectiv Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța, o scrisoare prin care îi roagă să ne dea posibilitate ca experții noștri, împreună cu experții dumnealor, să preleveze probe ca sa le putem compara. Scrisorile transmise celor cinci state au pornit vineri, aștept răspuns și apoi, într-o procedură de comun acord, vom preleva probe conform actelor normative și astfel vom avea posibilitatea interpretării", a spus ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce nu merge să cumpere din aceste țări astfel de produse, Daea a răspuns: "Eu nu mă duc să cumpăr din Franța și să compar cu un produs din România și nu dau răspunsuri emoționale și nici exagerate. Aici nu e joacă, nu te duci cu sacoșa în magazin, pentru că nu poți să faci nicio dovadă. Aici nu punem instituțiile statului într-o situație în care nu ai răspunsuri. Nu suntem aventurieri pe aici".

Ministrul Agriculturii a subliniat că România va prezenta comparații la fel cum au făcut țările din jur, dar numai după ce vor exista acele analize comparative, adăugând că rezultatele anunțate luni pe produse provenite din spațiul comunitar au fost ca "să stăpânească curiozitatea și să asigure populația României că pe rafturi sunt alimente care se pot consuma".

Specialiștii MADR, ANSVSA și ANPC au prezentat, luni, rezultatele unor controale realizate în luna martie pe alimentele provenite din comerț intracomunitar, acestea fiind conforme din punct de vedere al calității pentru aproape toate categoriile de produse.

Doar în cazul unei probe de miere din Franța, marca "Fleur de Miel", au fost găsite depășiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătății consumatorilor, ci o depreciere a calității produsului.

"Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate și retrase de la comercializare și dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute", a declarat, luni, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

La începutul lunii trecute, Slovacia și Ungaria au susținut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte țări și au cerut, la un summit organizat pe 9 martie, ca Uniunea Europeană să denunțe acest dublu standard.

De asemenea, la finele lunii februarie, autoritățile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria. 

Și autoritățile din Cehia au comandat un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaționale au compoziții diferite în Cehia față de cele din Germania. 

După luni în care subiectul a fost intens dezbătut în Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia, ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunțat, la sfârșitul lui februarie, că Ministerul Agriculturii a început să analizeze cum ar putea trata subiectul diferențelor de calitate dintre alimentele vândute în magazinele din estul Europei și cele comercializate în vest.