Pe fondul incertitudinii politice de la începutul anului, perspectiva de creștere a companiilor este una reținută, relevă un studiu realizat de compania de consultanță Valoria.

Aproximativ 19% dintre companii se așteaptă în acest an la scăderea cifrei de afaceri, iar 43% prevăd o creștere mică, de sub 10% în 2017. Totuși, peste un sfert dintre companiile chestionate estimează o creștere mai mare de 10 procente.

În ceea ce privește profitul, previziunile sunt ceva mai optimiste, având în vedere că doar 12% dintre companii estimează că nu vor obține profit în acest an. Deși 32% din companii se așteaptă ca rata de creștere a profitului lor să fie în intervalul 1%-5%, 18% se așteaptă ca profitul companiei să crească între 5%-10% și 21% între 10%-20%, iar 17% previzionează să obțină rate de profit de la 20% la peste 30%.

Conform rezultatelor cercetării, 16% dintre companii spun că vor crește investițiile cu 1%-5% în 2017, 39% vor să își crească investițiile cu 5%-20% în comparație cu anul anterior, iar 24% spun că vor crește investițiile de la 20% până la peste 30%. La 10% dintre companii investițiile stagnează în acest an, iar pentru 11% investițiile scad în comparație cu 2016.

„Am adresat managerilor întrebările cele mai importante, care își găsesc răspuns până la urmă în contul de profit și pierdere sau în fluxul de numerar al companiei. Merită spus că, dacă despre  evoluția macro a economiei aflăm din statisticile oficiale, prin această cercetare aflăm despre evoluțiile prognozate ale companiilor, direct de la sursă”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, unul dintre autorii studiului.

Majoritatea firmelor doresc să facă angajări în acest an și doar 17% dintre companii nu se așteaptă la nici o creștere a numărului de salariați. În același timp, 39% dintre companii spun că se așteaptă ca personalul lor să crească cu 1%-5% în acest an. Aproape un sfert dintre companii se așteaptă ca numărul de angajați să crească cu 5%-10%, iar 13% dintre companii cu 10%-20%.

Doar 4% din companii cred că vor menține neschimbat nivelul salariilor în 2017, în timp ce 41% dintre firme se așteaptă ca salariile să crească între 5% și 10%. Un sfert dintre cei chestionați văd salarii în creștere cu 10%-20%, iar un alt sfert estimează creșteri mici, cuprinse între 1% și 5%.

 

Cele mai importante 5 provocări pentru companii în anul 2017 sunt: starea generală a economiei (41%), instabilitatea politică și legislativă (28%), reducerea nivelului investițiilor interne (23%), problemele cu găsirea forței de muncă calificată (17%) și creșterea accentuată a nivelului salariilor (13%).

Cele mai importante 5 oportunități identificate de companii în anul 2017 sunt: digitalizarea (37%), exportul și deschiderea altor piețe (33%), parteneriatele create cu alte companii (27%), creșterea consumului intern (19%) și accesarea fondurilor europene (17%).

„Sub aspect macroeconomic, în 2016, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE. Numai că, la început de 2017, răspunsurile companiilor par să indice un optimism rezervat. Chiar dacă realitățile fiecărei industrii sunt specifice, se pot citi semnele unei precaute previzionări a evoluțiilor la nivelul companiilor, într-un an care pune presiune pe mediul de afaceri și nu numai”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria, co-autoare a cercetării.