Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, reducerea contribuției la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.

Această reducere se va face - a susținut ministrul - "fără a fi afectată valoarea nominală din prezent".

"Suma care e achitată azi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului e necesară a urmare a creșterii salariului brut cu 20%", a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Ea a mai anunțat majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că ar urma să scadă impozitul pe venit de la 16% la 10%, "nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole.  

De asemenea, el a spus că vor crește cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.

"Astfel, pentru cei cu salariul minim suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 500 de lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, față de 100 de lei în prezent", a declarat Mișa.

Totodată, el a rebotezat "taxa de solidaritate", care se va numit "contribuție asiguratoare pentru muncă": "Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului - 2,75%, după transferul de 20% către salariat scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale". 

În ceea ce privește activitățile independente - medici, avocați, jurnaliști, notari, scriitori, artiști - aceștia nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități: "Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie".

"Avem și modificări care vor incuraja mediul de afaceri. Pentru 450.00 firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri față de impozitul de 16% pe profit cât se plătește acum", a declarat Ionuț Mișa.

O altă măsură anunțată de ministrul Finanțelor, este implementarea, începând cu 2018, a Directivei europene pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, Mișa dând asigurări că astfel firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".