Portugalia și Insulele Capului Verde au semnat un acord privind Fondul Climatic de Mediu. Negaționiștii climei pot folosi ce megafoane doresc, dar temperaturile nu mint, nici efectele nefaste asupra naturii și asupra sănătății.

Apropierea dintre Portugalia și Insulele Capului Verde a fost întotdeauna mare în cadrul statelor din Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP). De altfel, moneda locală este și în ziua de astăzi escudoul cabo-verdian. Relația bună și ombilicală se menține în politică, în economie și, de asemenea, în probleme de mediu. Portugalia și Insulele Capului Verde au semnat miercuri un acord privind Fondul Climatic de Mediu, care va fi creat de autoritățile cabo-verdiene, iar Portugalia este prima țară care a intrat, asumându-și angajamentul de a participa cu 12 milioane de euro, scrie Diario de Noticias.

La Lisabona au fost semnate acordurile bilaterale, iar milioanele lusitane corespund sumei ce urmează a fi rambursată de către statul cabo-verdian, cu titlu de capital, în cadrul Contractului de Consolidare a Datoriei Insulelor Capului Verde către Portugalia, care a fost semnat pe 1 februarie 2022.

Nu este vorba doar despre transformarea datoriei într-un fond de mediu. Deși soluția găsită răspunde provocării de a gestiona costurile ridicate ale serviciului datoriei publice, ea intenționează, de asemenea, să susțină dezvoltarea sustenabilă a acelor insule africane prin investiții care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Insulele Capului Verde au fost de multă vreme un ținut arid și fierbinte, iar, odată cu schimbările climatice, situația tinde să se agraveze.

Portugalia se confruntă cu o realitate climatică ce este, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorătoare. Seceta este extremă în multe teritorii, în special în Alentejo și în Algarve, iar a trăi 60 de zile pe an într-un val de căldură ar putea fi noua normalitate. Vara vine astăzi și odată cu ea vin și îngrijorările agricultorilor și ale crescătorilor de animale, dar și ale medicilor și ale sectorului social de sprijin pentru persoanele în vârstă. Căldura a determinat deja Direcția Generală Sănătate să emită recomandări, iar amenințarea incendiilor pândește din nou.

Negaționiștii climei (cei care nu cred în încălzirea globală sau care, în ciuda faptului că se uită la termometru, nu cred că fenomenul este responsabilitatea omului) pot folosi ce megafoane doresc, dar temperaturile nu mint, nici efectele nefaste asupra naturii și asupra sănătății. După cum spune zicala populară: "An cu secetă, an cu foamete".

Clima va fi, probabil, provocarea vieții noastre. Să luăm în serios această misiune de a combate schimbările de mediu și fie ca această temă să nu fie doar un alt retuș de machiaj în rapoartele și conturile anumitor companii sau în propaganda politică a unor guverne, scrie într-un editorial Rosália Amorim, directoarea cotidianului portughez Diário de Notícias.

Sursa: RADOR