Instituțiile publice, ONG-urile pot solicita finanțări de la Ministerul Afacerilor Externe 2016 pentru proiecte destinate dezvoltării în state asistate pentru dezvoltare (cum ar fi R.Moldova, Georgia, Armenia Ucraina).

Ministerul Afacerilor Externe, coordonator național al politicii de cooperare pentru dezvoltare, acordă asistență pentru dezvoltare (AOD) din bugetul propriu. Statele partenere beneficiare de AOD sunt: R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Ucraina, Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan.

Procedura de finanțare pentru 2016 precizează că, până la data de 18 septembrie 2015 trebuie transmise note conceptuale pentru proiectele și programele care solicită fonduri din bugetul de stat.

Domeniile prioritare pentru finanțare pe care vor putea candida organizațiile interesate:

  • tranziția spre democrație (reconstrucția statului, guvernanță democratică, reforma administrativa, sprijinul societății civile, mass-media; rezolvarea conflictelor);
  • susținerea agriculturii și dezvoltarea economică sustenabilă, în contextul schimbărilor climatice;
  • protecția mediului înconjurător și sprijinirea activităților de promovare a energiei durabile, în contextul schimbărilor climatice. 
  • Domeniile secundare sunt sănătatea și educația. Aspectele privind egalitatea de gen vor fi avute în vedere ca și subiecte transversale.

 MAE mai precizează că bugetul total destinat asistenței pentru dezvoltare în anul 2015 este de 10.100.000 lei, respectiv cca. 2.245.000 euro, calculat la un curs de 4,5 lei.

O suma indicativă pentru fiecare proiect în parte nu este precizată; lista proiectelor finanțate anul trecut poate fi accesată aici.

Finanțarea programelor și proiectelor AOD pentru care se solicită notele conceptuale se face în baza următoarelor procente indicative, sumele exacte urmând a fi stabilite și în funcție de proiectele concrete propuse pentru finanțare:

a)asistență bilaterală și trilaterală – 60% din buget AOD (distribuit astfel: R. Moldova – 35%,  Egipt și Georgia – 15%, celelalte state – 10%);

b) asistență multilaterală (programe/proiecte tematice si contribuții neafectate) – 15% din buget AOD;

c) asistență pentru educație pentru dezvoltare și activitățile de conștientizare publică în domeniul dezvoltării – 10% din buget AOD;

d) asistență umanitară – 10%.

Se stabilește, totodată, o rezervă de 5%, pentru a asigura acoperirea diferențelor de curs și comisioanele percepute de bănci pentru realizarea transferurilor bancare.

Documentele de bază pentru preselecția de proiecte și toate anexele necesare organizațiilor interesate pot fi găsite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, aici.

Anca Stoica (UNDP): România, tot mai solicitată pentru a împărtăși experiența de tranziție

Mai mult pe EurActiv »