Diana Velica este o tănără doctorandă care activează în domeniul dezvoltării internaționale și al drepturilor omului. Ne-a mărturisit într-un interviu cum vede generația tânără problema politicilor de dezvoltare internaționale.

EurActiv.ro: Ce caută un student român la doctorat în New Delhi? Cum te-a purtat domeniul dezvoltării internaționale în India?

Conceptul de dezvoltare internațională este o noutate pentru România și a apărut în peisaj odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Generația noastră înțelege mai bine că starea în care se află planeta noastră la ora actuală necesită o viziune extinsă a lumii în care trăim. Problemele globale sunt interconectate și nu se pot rezolva doar la nivel local fără a ține cont de statele rămase în curs de dezvoltare. Suntem o generație de experți în devenire care are nevoie să prindă experiență din culturi cu totul diferite și complexe pentru a putea, într-un final, contribui la o mai bună organizare morală a regulilor de care depindem cu toții.

Personal, nu mă indentific doar ca fiind român, ci mai degrabă cetățean global. Ca atare, în India, unde problemele sunt de o complexitate uriașă, iar drepturile omului sunt încălcate sistematic, am găsit o provocare de proporții pentru cercetarea mea. 

Domeniul dezvoltării internaționale te poartă peste tot în lume, atunci când îți asumi să lupți pentru dreptate globală. Apartenența la Academics Stand Against Poverty în cazul meu, mi-a facilitat accesul la o rețea de experți globali care sunt foarte motivați să găsească soluții problemelor urgente precum inegalitate, sărăcie, mediu, abuzuri împotriva drepturilor omului, sănătate publică, egalitate de gen s.a.m.d. India le are pe toate, așa că am decis să îmi împing limitele și să încep cercetarea de aici. Este o greșeală, după părerea mea, să nu calci prin statele în curs de dezvoltare, sau să nu locuiești acolo măcar pentru o perioadă, atâta timp cât susții că te interesează dezvoltarea internațională. Mulți așa-ziși experți în domeniu lucrează din birouri cu facilități avansate la îndemână, merg la conferințe, studiază în universități din Ivy League, iar apoi le dau sfaturi statelor mai puțin dezvoltate despre cum să-și rezolve problemele locale. De cele mai multe ori, ce citim în statistici sau articole este departe de realitatea din teren și astfel s-ar putea să ajungem să impunem reguli morale sau sancțiuni în necunoștință de cauză. Acesta este poate cel mai mare reproș adus vesticilor de către statele sărace. 

EurActiv.ro: Ce anume cercetezi în lucrarea ta de doctorat? 

În lucrarea mea încerc să explic cum narativele politice și culturale se transformă în instituții, legi și reguli formale sau informale. Mă interesează mai mult acele discursuri care în mod previzibil conduc la abuzuri împotriva drepturilor omului și mai ales ale persoanelor dezavantajate. În India circulă niște discursuri foarte periculoase în presă, politică și societate care duc la consecințe serioase asupra populației.

EurActiv.ro: Ai fondat ASAP (Academics Stand Against Poverty) România și ai colaborat cu alte organizații active în țara noastră în domeniul dezvoltării internaționale. Cum te-a format această experiență și ce ai învățat? 

Am fondat filiala ASAP România în 2014 și am colaborat constant cu mai multe rețele locale și globale. Cea mai importantă este ARCADIA. ARCADIA este prima rețea de experți în domeniul Cooperării pentru Dezvoltare Internațională din România, formată din tineri care au călătorit la rândul lor prin lume și s-au gândit că României i-ar prinde bine formarea unei noi generații de experți. Astfel, ei au propus masterul de Dezvoltare Internațională în cinci facultăți din România pe care l-am urmat la rândul meu, la Facultatea de Filosofie a Universității din București. În plus, au oferit programe de mentorat noilor studenți, au facilitat internship-uri la Unitatea Asistență pentru Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), conferințe pe teme globale ș.a.m.d. Am văzut noile oportunități și le-am urmat pe toate. Vechiul sistem educațional românesc, care este încă foarte prezent și acum, nu a înțeles pe deplin importanța acestor rețele și oportunitățile pe care ți le pot oferi astfel de programe. Încă se merge pe ideea potrivit căreia după ce termini facultatea, obții diploma și îți găsești o meserie pe care o vei urma toată viața. Este o idee care limitează foarte mult și care ne face să uităm că și la nivel personal trebuie să ne ocupăm de o continuă dezvoltare. 

EurActiv.ro: Care a fost cel mai important proiect la care ai lucrat? 

Consider că toate proiectele la care lucrez sunt importante, poate că cel mai important este acela de a extinde rețeaua și a forma cât mai mulți tineri în domeniu. Frumusețea domeniului este că încorporează o varietate mare de formări profesionale, de la IT-iști, graphic design-eri, activiși, filosofi, profesori, artiști, economiști, juriști la psihologi sau chiar muncitori. În prezent, scriu un proiect care formează o astfel de platformă online prin care fiecare va putea să își arate solidaritatea prin pregătirea sau talentele pe care le are. 

EurActiv.ro: Cum vezi acum domeniul dezvoltării internaționale, atât la scară globală cât și în România?

Domeniul dezvoltării internaționale este destul de limitat la nivel instituțional, chiar și global. Se concetrează prea mult pe asistență umanitară și prea puțin pe rescrierea unor reguli mai juste care să le permită și statelor mai puțin dezvoltate să „o ia din loc”. Trebuie reformată și mentalitatea mainstream cu care a pornit la drum. România este încă un actor nou, iar din experiența mea, foarte mulți români sunt străini de acest concept. De asemenea, resursele pentru dezvoltarea domeniului la noi sunt extrem de limitate. Nu sunt suficiente fonduri și nici proiecte care să încurajeze. În fiecare an văd aceleași fețe și aceleași proiecte. De asemenea, am văzut multe ONG-uri naționale care au aderat la astfel de rețele, dar după părerea mea, n-au ce căuta acolo. Le lipsește cu desăvârșire viziunea globală

EurActiv.ro: Ce planuri ai după ce termini doctoratul?

Nu am planuri pentru „după ce termin doctoratul”. Planurile mele deja se întâmplă din mers. Sunt afiliată de mulți ani mai multor rețele și proiecte cu care voi continua să lucrez. Apartenența la mediul academic nu te oprește să te ocupi de proiecte internaționale, mai ales că cele mai multe nu necesită prezența ta fizică la un birou. Poți lucra de oriunde dacă ai proiecte bune, inspirație, contacte și abilitățile necesare.