Campania "Bucurie pentru Nepal", în cadrul căreia românii au donat peste 100.000 de euro, s-a concretizat în construirea a două școli, în locul celor total distruse de cutremur.

Datorită modului responsabil în care au fost administrate fondurile, s-a reușit demararea construcției și pentru o a treia unitate de învățământ, au informat organizatorii, citați de Agerpres.

În urmă cu doi ani, peste 36.000 de oameni au răspuns apelului lansat de alpinistul Alex Găvan, cel care a dat startul campaniei. Lucrările de construcție au fost derulate prin intermediul partenerului din Nepal, organizația umanitară Karuna-Shechen.

"De ziua mea, în urmă cu doi ani, după ce am supraviețuit mai întâi cutremurului și apoi avalanșei de pe Everest, am avut o mare dorință: împreună să reclădim speranța și să readucem bucuria în ochii copiilor din Nepal. Astăzi, doi ani mai târziu, tot de ziua mea, se închide cercul. Trei școli construite de la zero și o șansă nouă pentru sute de copii. Mă înclin în fața voastră!", a fost mesajul lui Alex Găvan.

Toate cele trei școli au câte opt clase fiecare și sunt construite după un proiect standard aprobat de guvernul nepalez.

Prima școală construită se află la 135 de kilometri de capitala Kathmandu, în localitatea Satdobato din districtul Gorkha, foarte aproape de epicentrul cutremurului, în zona vârfului Manaslu (8156 m), pe care Alex Găvan l-a escaladat în 2011.

A doua școală se află la 190 de kilometri de capitala Kathmandu, în satul Tekanpur, districtul Okhaldunga.

"Inițial, costul estimat pentru fiecare școală se ridică la suma de 51.000 de euro. Datorită unui curs fluctuant euro-dolari-rupii nepaleze și modului în care au fost gestionate lucrările, costurile au fost considerabil mai mici, făcându-se o economie de 34.325,72 euro. Astfel, organizația Karuna-Shechen a ajuns la concluzia că fondurile adunate în cadrul campaniei «Bucurie pentru Nepal» permit construcția unei noi școli de opt clase, în zona muntelui sfânt Gaurishankar (7.181 m), în satul Lakaiguan, la 170 de kilometri de Kathmandu. Școala este ridicată acum în proporție de 70% și va găzdui peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani", se menționează în comunicat.

Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Nepalul, principalele cauze fiind sărăcia, condițiile precare din școli, accesul dificil și nivelul scăzut de educație al adulților. Jumătate din populația feminină și un sfert din populația masculină suferă de analfabetism.

Cutremurul de magnitudine 7,9 pe scara Richter a distrus peste 5.000 de școli, punând aproape un milion de copii în situația de a nu își putea continua educația.

Aproape 9.000 de oameni și-au pierdut viața atunci și peste 22.000 au fost răniți.