Anul acesta, de Ziua Internațională a Fericirii, personajele micuțe de culoare albastră create de Peyo contribuie la promovarea ambițioaselor Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.

   

ONU și UNICEF s-au gândit să celebreze ziua de 20 martie într-un mod inedit, astfel că și-au unit forțele cu ștrumfii într-o campanie de promovare a noilor politici de dezvoltare internațională. Așadar, apelând la optimismul debordant și energia nemăsurată a simpaticelor personaje animate, inițiatorii campaniei își propun să încurajeze atât copiii cât și adulții să facă din planeta noastră o lume a păcii, echității și fericirii, respectând și îndeplinind în acest sens toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Ștrumfi Mici, Obiective Mari

Chiar și un ștrumf mic poate avea obiective mari pe care le poate îndeplini, susțin inițiatorii platformei Small Smurfs Big Goals și, atâta timp cât toți au ce mânca și nu au nicio grijă, ștrumfii sunt mai mult decât fericiți să promoveze alături de fiecare dintre noi ODD-urile care vizează, în linii mari, eradicarea sărăciei extreme, a foametei, asigurarea echităților și a educației de calitate pentru toți, protejarea mediului și a planetei, asigurarea păcii și prosperității tuturor oamenilor.  

„Mesajul campaniei se concentrează pe ideea că fiecare dintre noi poate produce o schimbare, indiferent de mărimea pe care o are (...) este o onoare și un privilegiu pentru Ștrumfi să sprijine Națiunile Unite și să continue relația de lungă durată pe care o au cu UNICEF”,

a declarat Veronique Culliford, fiica lui Peyo - creatorul ștrumfilor. 

Doar împreună suntem mai puternici!

Nu doar ștrumfii pot fi puternici împreună ci și noi, dacă contribuim la îndeplinirea obiectivelor globale și obținerea unor rezultate tangibile până în 2030. Fundamentul acestor obiective este „să nu lași pe nimeni în urmă”, de aceea cooperarea și parteneriatele globale reprezintă cheia politicii de dezvoltare. 

Accesând platforma campaniei Small Smurfs Big Goals, ce va fi disponibilă în mai multe limbi străine, cei interesați de susținerea acestei inițiative pot afla detalii despre fiecare obiectiv global în parte, descoperă ce măsuri concrete pot lua pentru a sprijini obiectivul de care sunt interesați și pot distrubui mesaje sau fotografii pe rețelele de socializare.

 Sursă foto: www.smallsmurfsbiggoals.com

Todată, website-ul camapaniei reprezintă o bună modalitate de a le explica celor mici, într-un limbaj jovial, ce înseamnă cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și ce își propun statele ONU prin atingerea acestora până în 2030.  Din acest motiv, profesorii care vor să îi implice activ pe elevi în susținerea obiectivelor globale au la dispoziție și un mic ghid, sub forma unui plan de lecție, prin care sunt  încurajați să le vorbească elevilor despre dezvoltarea durabilă și cooperarea pentru dezvoltare. 

„Știm că, atât copiii, cât și tinerii se numără printre cei mai mari susținători ai lucrurilor care contează cu adevărat pentru ei. Trebuie să găsim în continuare noi modalități prin care să le permitem tuturor copiilor să creeze o lume fără discriminare și fără nedreptate. Campania le va oferi (...) o platformă necesară pentru a-și face auzite vocile”, 

crede Paloma Escudero, directorul de comunicare al UNICEF.

"Speram ca această campanie să motiveze milioane de tineri care, alături de familiile lor vor lua parte la eradicarea sărăcieiciei, la reducerea inechităților și la protejarea planetei – trei aspecte esențiale, ce asigură bunăstarea și fericirea tuturor”, a declarat Maher Nasser, directorul Diviziei de Comunicare Externă din cadrul Departamentului de Relații cu Publicul din cadrul ONU. 

Chiar și leneșii pot contribui la salvarea planetei!

Pentru că în prezent oamenii duc o viață extrem de activă, nu au timp sau uneori nu își doresc să se implice prea mult în activități menite să protejeze planeta sau, poate pur și simplu, nu știu cum să facă acest lucru, Națiunile Unite au pus la dispoziția celor interesați chiar și un  mini ghid dedicat persoanelor mai leneșe, care își doresc totuși să protejeze lumea în care trăiesc.  

 Sursă foto: www.un.org

Astfel, dacă te identifici cu unul din cele trei exemple prezentate („superstarul de pe canapea”, „eroul casei” sau „băiatul cel bun al comunității”) trebuie să ții cont de câteva sfaturi utile, prin pare poți contribui la dezvoltarea sustenabilă a lumii.

Ce poți face în mod contret:

Nivelul 1: Superstarul de pe canapea (lucruri pe care le poți face de pe canapeaua de acasă)

  • Salvează energia electrică scoțând din priză toate aparatele, chiar și atunci când acestea nu sunt folosite.
  • Nu solicita facturile în format fizic ci alege să le plătești direct de pe mobil sau online. Așa poți salva copacii de la tăiere.  
  • Dacă întâlnești o postare interesantă despre drepturile femeilor sau schimbările climatice, trimite-o și grupului tău de prieteni, nu doar apreciaz-o.
  • Renunță la printat. Pentru a stopa risipa de hârtie, dacă vezi ceva intersant online și vrei să îl păstrezi, copiază informația într-o notă direct în calculator.
  • Fă economie de lumină atunci când lucrezi la calculator/tabletă și nu ai nevoie de celelalte lumini din jurul tău.
  • Documentează-te online și încearcă să cumperi doar de la companiile care știi că susțin dezvoltarea durabilă și protejează mediul înconjurător.
  • Raportează bulling-ul online.
  • Fii informat. Urmărește media locală și fii tot timpul în legătură cu platformele online și canalele de social media care susțin obiectivele globale.
  • Informează-i pe toți despre acțiunile tale legate de obiectivele globale, utilizând hashtag-ul #globalgoals când postezi pe rețelele de socializare.
  • Calculeaz-ți emisiile de carbon și redu-le pe cât posibil. Poți contribui la acțiunea climatică globală cumpărând un certificat de reducere a emisiilor, direct de la ONU.  

Nivelul 2: Eroul casei (lucruri pe care le poți îmbunătăți chiar acasă la tine)

  • Usucă-ți părul și hainele în mod natural, fără să folosești aparatura electrică iar atunci când îți speli rufele, asigură-te că mașina de spălat este plină și funcționează la capacitate maximă, pentru a nu face risipă de energie și apă.
  • Fă dușuri scurte. Un duș de 5-10 minute consumă mult mai puțină apă decât o baie în cada umplută cu apă.
  • Mănâncă mai puțină carne. Față de legume sau fructe, producția cărnii presupune utilizarea mult mai multor resurse.
  • Pentru a evita risipa, congelează produsele proaspete sau resturile de mâncare bune de consum, înainte ca acestea să expire. La fel poți proceda și cu mâncarea comandată la pachet, dacă știi că nu o vei consuma și a doua zi. Astfel economisești nu doar mâncarea ci și banii.
  • Poți transforma resturile alimentare în compost, protejând astfel mediul înconjurător.
  • Reciclează hârtia, plasticul, sticla și aluminiul pentru a scădea numărul deșeurilor eliberate în natură.
  • Cumpără bunuri ambalate minimal.
  • Evită extra-încălzirea cuptorului. În cazul în care nu trebuie să utilizezi temperaturi de coacere, pornește cuptorul doar în momentul în care vrei să încălzești/prepari alimentele.
  • Înlocuiește aparatura electonică și electrocasnică veche cu aparate noi și utilizează becuri economice.
  • Dacă ai posibilitatea, instalează-ți panouri solare  care te vor ajuta să reduci consumul energetic.
  • Alege scutece pentru bebeluși mai prietnoase cu mediul sau folosește materiale pentru înfășat naturale.
  • Utilizează chibrituri în ambalaj de carton în locul brichetelor pe gaz, ambalate în plastic fabricat pe bază de petrol. 

Nivelul 3: Băiatul cel bun al comunității (lucruri pe care le poți face în afara casei tale)

  • Cumpără de la producătorii locali. Sprijină micile afaceri de cartier care asigură locuri de muncă în cadrul comunității din care faci parte și astfel elimini transportul pe distanțe mari a mărfurilor.
  • Cumpără în mod inteligent. Planifică-ți mesele, folosește liste și evită cumpărăturile neplanificate sau trucurile de marketing care te îndeamnă să cumperi mai mult decât ai nevoie, în special produse perisabile.
  • Consumă fructe de mare și pește provenite doar din surse sustenabile.
  • Renunță la mașină în favoarea bicicletei, mersului pe jos sau a transportului public. Folosește mașina doar în cazul deplasărilor lungi și care implică un grup mai mare de persoane.
  • Când mergi la cumpărături, vino cu sacoșa proprie. Renunță la pungile de plastici și folosește doar sacoșe care pot fi reutilizate.
  • Folosește mai puține șervețele atunci când iei mâncarea la pachet. Ia doar câte îți trebuie.
  • Întreține-ți mașina pentru a produce cât mai puține emisii de CO2.
  • Donează ceea ce nu mai folosești. Organizațiile caritabile locale vor dona hainele, cărțile vechi sau mobila care ție nu îți mai folosesc.
  • Vaccinează-te pe tine și copiii tăi. Protejându-ți familia de boli, contribui la îmbunătățirea sistemului public de sănătate. 

Surse: YouTube.com, Twitter.com,un.org