Efectele negative ale fumatului costă economia mondială peste 1.000 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui studiu publicat marți de OMS și Institutul Național pentru cancer din SUA, informează Reuters, citat de Agerpres.

Acest cost depășește cu mult veniturile globale din taxele de tutun, colectate de pe urma accizelor pe țigări estimate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 269 miliarde de dolari în 2013-2014.

La nivel mondial sunt 1,1 miliarde de fumători, ceea ce înseamnă că unul din cinci oameni cu vârsta de peste 15 ani este fumător, potrivit estimărilor celor două instituții. Fumatul va omorî cu o treime mai mulți oameni până în 2030, decât acum, potrivit studiului.

"Numărul deceselor provocate de tutun este preconizat să crească de la aproximativ șase milioane pe an în prezent la aproximativ opt milioane pe an în 2030 și peste 80% din aceste decese vor avea loc în țările cu venituri mici și medii", se arată în studiul OMS.

Raportul recomandă țărilor să majoreze taxele și prețurile la țigări și să introducă politici comprehensive de interzicere a fumatului. Dacă fiecare țară ar majora taxele pentru vânzările de țigarete cu 0,80 dolari pentru fiecare pachet, veniturile anuale ale guvernelor ar crește cu 140 miliarde de dolari. Aceasta ar reduce prevalența fumatului și ar reduce cu 66 de milioane numărul de fumători.

Cu toate acestea, OMS subliniază că multe țări nu utilizează în mod adecvat taxele pe țigări, în condițiile în care mai puțin de 0,4% din sumele rezultate de pe urma acestor taxe sunt utilizate pentru finanțarea măsurilor anti-fumat.

"Temerile Guvernului că controlul tutunului va avea un impact economic negativ nu sunt justificate cu probe. Știința este clară. Timpul de acțiune este acum", se arată în raport.