A doua ediție a Galei Solidarității Internaționale a premiat nouă câștigători, reprezentanți ai ONG-urilor, instituțiilor publice, mediului academic, tineri, activiști, jurnaliști și profesori ce au promovat dezvoltarea internațională.

Gala Solidarității Internaționale a celebrat astăzi, 7 decembrie, o nouă ediție, evenimentul fiind organizat de Fundația Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României (MAE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală (UNDP), fiind prezentat de Marian Voicu. 

Scopul evenimentului este acela de a recunoaște importanța solidarității internaționale, a asistenței pentru dezvoltare acordată de țara noastră altor state. Altfel spus:

„de a celebra activitatea României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională, al educației și conștientizării publicului vizavi de acest domeniu. Îi vom premia pe cei mai importanți susținători și promotori ai solidarității internaționale din societatea civilă, mediul academic, mass-media și sectorul public din România. Despre România se știe destul de puțin că oferă sprijin către alte state. Percepția noastră este că suntem țara care primește sprijin pentru dezvoltare și aliniere la standard internaționale. Ceea ce este adevărat. Puțini știu însă că sprijinim comunități din alte țări. Seara aceasta este despre cei care au făcut România să fie mai aproape de lumea întreagă.”,

după cum susține directorul de program din cadrul FDSC, Iuliana Rada.

Totodată, anul acesta, Gala Solidarității Internaționale celebrează aprobarea legii de cooperare internațională pentru dezvoltare și înființarea viitoarei Agenții RoAid precum și eforturile susținute ale MAE în acest demers.


Organizatorii au premiat astfel oamenii și inițiativele curajoase și inovatoare, concentrate pe comunicare și creșterea conștientizării publice în domeniul dezvoltării internaționale astfel: 

 

  • Patru premii la nivel instituțional, împărțite în patru categorii distincte: 

1. Instituții publice – categorie câștigată de Agenția Națională de Integritate (ANI) care s-a remarcat prin activități și inițiative concentrate pe cooperarea pentru dezvoltare și prin efortul depus pentru sprijinirea unor instituții partenere din state precum Libia, Tunisia, Botswana, China, Yemen, Bosnia Herzegovina, Republica Moldova și Ucraina. În ultimii ani, România a devenit un donator important de expertiză în domeniul anticorupției și integrității, ANI fiind una din instituțiile de bază ale Programului RoAid, recunoscută la nivel internațional. Bunele practici dezvoltate de ANI au sprijinit și sprijină în continuare procesele de tranziție și reformele judiciare în domeniul anticorupției și integrității în țări în curs de dezvoltare, acolo unde este necesar. ANI este un partner de încredere al societății civile în proiectele de dezvoltare, contribuind alături de organizații neguvernamentare la creșterea capacității instituțiilor de profil din Republica Moldova.

 (Sursă fotografie: pagina de Facebook ANI). 

2. ONG-uri active în domeniul cooperării pentru dezvoltare – în cadrul categoriei, câștigători au fost cei de la Asociația FDP - Protagoniști în educație. Cu o experiență de peste 20 de ani în activități socio-educative și de integrare profesională a persoanelor aflate în situații de risc social, asociația se concentrează, de trei ani, și pe activități privind cooperarea pentru dezvoltare în Palestina, cu sprijinul financiar al MAE prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid). În prezent, asociația implementează o inițiativă adresată tinerilor cu dizabilități din Betleem, în vederea formării profesionale și a integrării lor în câmpul forței de muncă, însă inițiativele lor precedente au vizat atât recuperarea copiilor cu dizabilități auditive din regiunea Hebron, cât și conștientizarea drepturilor femeilor, promovarea educației incluzive pentru copiii cu nevoi speciale și formarea cadrelor didactice din zona Ierihon.

 (Sursă fotografie: pagina de Facebook a Asociației FDP). 

3. ONG-uri active în domeniul educației și conștientizării publicului – Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 (APDD - Agenda 21) a fost desemnată câștigătoarea acestei categorii. Înființată în urmă cu 13 ani, asociația își propune promovarea politicilor publice privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în țara noastră. Scopul organizației constă în realizarea unei societăți durabile, centrată pe justiție socială și oportunități egale pentru toți cetățenii. Enumerăm câteva dintre tematicile abordate de APDD - Agenda 21: eradicarea sărăciei, justiție socială, dezvoltarea durabilă și bună guvernare cu respectarea drepturilor omului, migrație, cetățenie globală, noile obiective de Dezvoltare Durabilă cu accent pe agricultură sustenabilă și ecologică alimentație sănătoasă, consum responsabil, activități practice de realizare de grădini și sere școlare.

(Sursă fotografie: pagina de Facebook a Asociației APD Agenda 21). 

4. Mediul academic – categorie câștigată de Centrul de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca. Înființat în urmă cu trei ani, din dorința de a oferi expertiză academică, didactică și civică celor interesați de studiul dar și sprijinirea dezvoltării continentului african, Centrul colaborează cu numeroase alte centru universitare precum cele din Dakar, Abomey-Calavi, Iohannesburg, Yaoundé, Rabat dar și cu Grupul Ambasadorilor Africani acreditați în România. CESTAF organizează cursuri și traininguri și facilitează internshipuri pentru studenții și cercetătorii interesați de Africa, fiind implicat în priecte privind politicile de dezvoltare.


  • Trei premii la nivel individual:

1. Jurnaliști – câștigătoare a fost desemnată fotograful documentarist independent Ioana Moldovan. Aceasta colaborează cu diferite publicații precum Al Jazeera English, Radio France Internationale, Huffington Post, EurActiv România, Vice, Decât O Revistă și HotNews România. Ioana Moldovan a documentat teme internaționale precum criza refugiaților, fenomenul Euromaidan și conflictul din estul Ucrainei, viața din teritoriile palestiniene ocupate, situația din Etiopia la 30 de ani de la marea foamete, consecințele războiului sirian în tabăra de refugiați Za’atari și protestele din Gezi Park în Turcia. În 2016, aceasta a primit Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume”  acordat de Departamentul de Stat al SUA. 

(Sursă fotografie: Ioana Moldovan). 

2. Voluntari/activiști – cei trei câștigători ai aceștei categorii sunt Oana Mîndruț, Alina Petcu și Ionuț Ursu, de la Life Education for All și Volunteer for Life. Cei trei sunt doar o parte dintre voluntarii care s-au mobilizat pentru ajutorarea refugiaților sirieni din Grecia, fiind inițiatorii campaniei „Dăruim căldură refugiaților sirieni!”. Alături de alți voluntari, donatori individuali și companii din România, inițiatorii campaniei au strâns aparate de încălzire și haine groase de iarnă pentru 4.000 de oameni din tabăra Nea Kavala din Grecia, majoritatea copii. 



3. Cadre didactice – categoria a avut-o drept câștigătoare pe buzoianca Paula Mihai, profesor la Liceul cu Program Sportiv „I. B. Soter” și metodist in cadrul Casei Corpului Didactic din Buzău. Cu o vastă experiență în educația globală, Paula a susținut activ inițiativele Centrului Nord-Sud al Consiliului Europei ce promovau săptămâna educației globale în școlile din România. Totodată, Paula Mihai a încurajat deschiderea școlilor pentru cooperarea cadrelor didactice cu reprezentanți ai societății civile din România și din afară. Cei interesați să descopere mai multe depre Paula Mihai, îi pot accesa blogul personal aici.

(Sursă fotografie : blogul profesorului Paula Mihai). 


  • Două premii la categoria premiilor speciale:

 1. Premiul special din partea societății civile – Câștigător a fost Ministerul Afacerilor Externe. Acest premiu confirmă sprijinul pe care societatea civilă dorește și poate să îl ofere dezvoltării programului RoAid. Odată cu adoptarea noii legi de cooperare pentru dezvoltare, în anul 2017 va fi înființată o Agenție de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, care va fi subordonată Ministerului Afacerilor Externe. 

(Sursă fotografie sus: infografic RoAid).

2. Premiul special pentru inițiative în Republica Moldova – a mers către Asociația Expert Forum, unul dintre cele mai cunoscute think tank-uri românești, înființat de experți cunoscuți în politici publice și reforma administrației. În 2016, organizația a derulat mai multe inițiative importante în Republica Moldova: observarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, transfer de expertiză cu privire la reforma justiției și consolidarea statului de drept, o caravană cu filme românești pe teme legate de democrație: „De ce eu?”, „Aferim” și "După dealuri”, transfer de expertiză privind reforma administrației, inclusiv o vizită pentru primari moldoveni în România, transfer de expertiză pe politici publice în domeniul energiei. De asemenea, Expert Forum a lansat Școala pentru Democrație, un program adresat profesorilor de educație civică din Moldova. 

(Sursă fotografie: pagina de Facebook EFOR). 

La categoria instituții de presă, unde în 2015 EurActiv România a fost desemnat câștigător, anul acesta nu a fost selectată nicio instituție.