România a sistat activitatea la cele peste 100 de gropi de gunoi considerate neconforme de Comisia Europeană.

Activitatea de depozitare este sistată în prezent la toate cele 101 gropi de gunoi neconforme, pentru care Comisia Europeană a trimis România în judecată, a declarat marți într-o conferință de specialitate, Robert Szep, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu (GNM), care speră ca situația să fie deblocată curând.

„Sunt câteva gropi de gunoi care au ajuns în situația acesta din cauza lipsei de dialog, dar aceasta se poate rezolva. Nu este ușor, suntem în contratimp. Sper să găsim soluții și să deblocăm situația în care ne aflăm”, a spus oficialul Gărzii de Mediu, potrivit Agerpres.

„În prezent, activitatea de colectare este sistată pentru toate cele 101 depozite. Dintre acestea, 65 de depozite municipale, 45 sunt închise, 12 sunt în curs de închidere, pentru un depozit aflat în Mehedinți se așteaptă emiterea autorizației de construcție, pentru șapte se așteaptă fonduri pentru închidere. În acest sens, așteptăm deblocarea fondurilor pentru POIM”, a mai spus Szep. 

Potrivit oficialului GNM, în cazul deșeurilor industriale periculoase, din cele 27 de depozite existente, două sunt închise, unul este parțial închis, trei sunt în curs de închidere, pentru cinci au fost inițiate proceduri incipiente în vederea închiderii, iar pentru 16 vor fi inițiate demersurile de închidere. De asemenea, din totalul depozitelor de deșeuri industriale nepericuloase existente la nivel național, trei sunt închise, iar cinci sunt în curs de închidere. 

„Situația nu este foarte ușoară și spun că, în viitorul apropiat, trebuie să ne întâlnim unii cu alții și să dezbatem problemele concrete”, a menționat Robert Szep. 

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie, să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu.

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, așa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.