Atacul împotriva reputatului jurnalistul olandez de investigație Peter R. de Vries a fost condamnat în mod ferm, miercuri, de importanți oficiali europeni, precum și de regele Olandei, informează AFP și Reuters.

Atacul în care a fost grav rănit un jurnalist olandez de investigație este "o crimă contra jurnalismului și un atac împotriva valorilor noastre", a denunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP. "Este vorba de o crimă împotriva jurnalismului și de un atac împotriva valorilor noastre de democrație și stat de drept. Vom continua să apărăm neobosit libertatea presei", a scris Charles Michel pe Twitter, potrivit Agerpres.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că "mass-media este coloana vertebrală a democrației". "Atacurile împotriva jurnaliștilor sunt atacuri împotriva noastră a tuturor", a subliniat Sassoli.

Peter R. de Vries, jurnalist olandez specializat în probleme de criminalistică și care fusese de mai multe ori ținta unor amenințări cu moartea, a fost grav rănit cu focuri de armă marți seara la Amsterdam, atac calificat drept "șocant și de neconceput" de premierul olandez Mark Rutte.

"Acesta este un atac asupra jurnalismului, piatra de temelie a statului nostru de drept, și ca atare este un atac asupra ordinii noastre constituționale", a declarat regele Willem-Alexander în timpul vizitei sale de stat la Berlin.

Jurnalistul a fost transportat la spital, unde luptă pentru viața sa, a anunțat primărița Amsterdamului, Femke Halsema.

Trei persoane au fost arestate - două într-o mașină pe o autostradă și una la Amsterdam -, a anunțat Frank Paauw, șeful poliției din Amsterdam. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, a adăugat el, fără a oferi mai multe informații asupra arestărilor și nici asupra unui eventual motiv al crimei.

Tânărul de 18 ani arestat la Amsterdam a fost eliberat și nu e considerat suspect, a anunțat poliția, relatează DutchNews.nl.

Ceilalți doi - un polonez de 35 de ani și un tânăr de 21 de ani din Rotterdam - vor apărea vineri în instanță.