Potrivit OIM, lumea în care trăim se urbanizează rapid. În 2014, peste jumătate din populația globală trăia în orașe. În 2050, cei 3.9 miliarde de locuitori urbani vor deveni 6.4 miliarde. În marile metropole, 50% dintre locuitori sunt migranți.

Datele furnizate recent de OIM indică faptul că, în 2014, peste 54 de procente din populația globului locuia în mediul urban. În prezent, săptămânal, aproximativ trei milioane de oameni, de pe întreg mapamondul, migrează spre orașe, se arată în raportul World Migration Report 2015 – Migrants and Cities: New Partnerships to Manage Mobility.

În urmă cu doi ani, experții indicau aproximativ 232 milioane de migranți internaționali și 740 milioane migranți interni. În prezent însă, cifrele sunt în continuă ascensiune.

Aproximativ jumătate dintre migranții internaționali locuiesc în cele mai semnificative zece orașe puternic urbanizate, în țări cu venituri foarte mari, precum: Australia, Canada SUA, Franța, Germania, Spania, UK, Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Sursă foto: Raportul privind Migrația 2015, OIM

Migrația se menține, în acest sens,  printre factorii importanți ai urbanizării, cu implicații atât favorabile cât și negative pentru viața socială, culturală și economică orășenească. Totodată, aceasta oferă diversitate regiunilor urbane, dacă ținem cont că peste o treime sau chiar jumătate din locuitorii marilor orașe sunt străini. De exemplu, în metropole precum New York sau Londra, procentul migranților reprezintă o treime din totalul locuitorilor iar în Dubai și Bruxelles, aceștia reprezintă mai bine de  jumătate din numărul total al orășenilor. Creșterile sunt semnificative și în Seul, unde numărul de migranți s-a dublat în ultima decadă, după cum informează OIM.

În prezent, doar 12 procente trăiesc în așa-numitele megapolisuri (orașe cu peste 10 milioane de locuitori), care adăpostesc 453 de milioane de locuitori din mediul urban. Peste jumătate însă, din populația globului, continuă să trăiască, la fel ca în 2014, în localități care înregistrează mai puțin de 500,000 de locuitori. 

Cele mai însemnate orașe la nivel mondial, precum Dubai, Bruxelles, Londra, New York, Tokyo sau Hong Kong, joacă un rol vital în economia mondială, deoarece megapolisurile atrag cei mai mulți migranți. Specialiștii consideră că în jur de 19 procente dintre cei care se nasc în aceste orașe, în lumea întreagă, sunt străini. Astfel, în megapolisuri, unde forța de muncă este extrem de mobilă, există procente semnificative în ceea ce privește numărul de străini care se nasc în aceste centre urbane (de exemplu Dubai - 83 la sută, Bruxelles - 62 la sută și Toronto - 46 la sută). 

Sursă foto: Raportul privind Migrația 2015, OIM

La fel ca în anii trecuți, cel mai alert s-au dezvoltat micile orașe din Africa și Asia. Specialiștii se așteaptă ca ele să absoarbă cea mai mare parte a populației globale din următorii ani. Însă, astfel de regiuni vor trebui să facă față nevoilor tot mai mari ale populației urbane care va cunoaște o creștere semnificativă.  Urbanizarea rapidă însă, aduce cu sine atât riscuri, cât și oportunități, pentru migranții, comunitățile respective și autoritățile locale din marile orașe. În regiunea Asia-Pacific, 120,000 de oameni migrează zilnic către zonele urbane, experții considerând că, până în 2050, numărul populației urbane va atinge pragul de 63 de procente.

Autorii raportului citat susțin că fenomenul migraționist și migranții modelează orașele și că, la rândul lor, orașele respective sunt modelate de acești migranți. William Lacy Swing, directorul general al Organizației Internaționale a Migrației, din cadrul OIM, este de părere că majoritatea orașelor „renăscute”, precum Londra, New York, L.A., Singapore sau Sidney, își datorează revirimentul creșterii demografice cauzată de nașterile în rândul populației străine.

Swing vede impresionanta mobilitate umană din ultimele luni într-un mod optimist, susținând că orașele au nevoie de energie și ambiție. Centrele urbane atrag migranții deoarece diversitatea le oferă acestora numeroase oportuniități și, la rândul lor, migranții ne salvează orașele și le ajută să se dezvolte.

Surse: OIM, EurActiv.com 

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.