România ar putea aloca aproximativ 12.340 lei pentru fiecare solicitant de azil pentru hrană, îmbrăcăminte și cazare pentru o perioadă de zece luni, conform propunerilor de modificare a legislației privind azilul.

Suma reprezintă valoarea maximală a asistenței alocate pentru cele zece luni cât durează, în medie, procedura de azil, potrivit notei de fundamentare la hotărârea de guvern pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul în România, act normativ publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, care a fost deja supus dezbaterii publicii și ar putea intra în vigoare în perioada următoare.

Astfel, costurile privind asigurarea hranei vor fi de 10 lei pe zi pentru fiecare persoană, fiind completate de un buget pentru diverse servicii (reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparații și întreținere, cheltuieli cu produse de igienă personală) în valoare de 6 lei pe zi. La acestea, se adaugă costuri de 67 de lei pentru îmbrăcămintea de vară și 100 de lei pentru îmbrăcămintea de iarnă.

De asemenea, cei care prestează activități în folosul comunității centrului în care vor fi cazați ar urma să primească o suplimentare a alocației pentru hrană, de 5 lei pe zi.

În situația în care capacitatea de cazare a Inspectoratului General pentru Imigrări este depășită, solicitanții de azil ar urma să beneficieze și de un buget de 450 de lei pe lună pentru chirie, completat de 120 de lei pe lună pentru întreținerea în lunile de vară, respectiv 155 de lei pe lună pentru întreținerea pe perioada iernii.

Nota de fundamentare prevede o creștere a bugetului de stat alocat solicitanților de azil cu 792.000 lei în 2015, respectiv cu 7.478.000 lei în 2019, cu o medie anuală de 5.950.000 de lei pentru cei cinci ani luați în calcul.

Estimările guvernului se bazează însă pe un număr de 500 de solicitanți de azil pentru cea de-a doua jumătate a anului în curs, iar pentru următorii patru ani câte 1.200 de persoane anual.

Documentul mai precizează faptul că, anual, aproximativ 80% din solicitanții de azil solicită asistență constând în hrană și îmbrăcăminte.

Conform celor mai recente date ale Comisiei Europene privind cotele fiecărui stat membru UE, calculate la numărul nou refugiați, România ar urma să primească 6.351 de solicitanți de azil, ceea ce ar presupune un necesar de peste 78 de milioane de lei pentru cele zece luni reprezentând durata medie a procedurii de azil.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România a propus primirea a 1.785 de refugiați, arătând că acesta este numărul de locuri de cazare disponibile.

Valoarea totală a fondurilor necesare în cazul în care cotele Comisiei Europene vor fi aplicate este aproximativ echivalentul unui ajutor de stat acordat anul acesta de guvernul român unui producător de subansambluri auto pentru o investiție generatoare de aproximativ 600 de locuri de muncă.

În prezent, fiecare străin care solicită azil în România poate primi asistență materială de hrană în limita sumei de 3 lei de persoană pe zi, cazare în limita sumei de 1,8 lei pe zi și alte cheltuieli în limita sumei de 0,6 lei de persoană pe zi.