România are un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient. De aceea, în următorii ani, energia regenerabilă va asigura 60% din necesarul energetic. În realitate, doar 1% dintre români folosesc energia solară pentru încălzirea locuințelor.

Potrivit platformei Electricity Map, din totalul energiei electrice produsă în România, principalele resurse energetice se bazează pe: hidroenergie (31%), cărbune (28%), gaze naturale (23%), energie nucleară (17%), energie solară (4%) și eoliană (2%). Totodată, datele postate pe același site indică un număr de 337 gCO2eq/kWh emisii de carbon înregistrate la nivelul întregii țări. 

Politicile în domeniul energetic incluse în Programul de Guvernare al României pentru 2017 – 2020 estimează că, pe termen mediu, necesarul energiei electrice al țării va fi asigurat în principal din surse regenerabile (60%), susține green-report.ro. Totodată, Stategia energetică 2020-2030, prevede reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, va crește eficiența energetică și gradului de interconectare al sistemelor electroenergetice la 15%. De asemenea, în următorii ani accentul va fi pe  centralele din Dobrogea și Moldova, și pe înființarea unor noi centrale bazate pe surse regenerabile de energie (eoliene și fotovoltaice). 

Un studiu recent întocmit de E.ON și Kantar EMNID în opt state europene, printre care și România, indică faptul că aproape jumătate dintre respondenții români (49%) ar prefera să își încălzească casele cu energie solară pentru a proteja mediul înconjurător. Totuși,  marea majoritate a românilor depinde încă în bună măsură de sursele de energie tradiționale, bazate pe consumul de cărbune sau gaze naturale  sau  sunt dependente de sistemele de termoficare locale, astfel că procentele celor care folosesc energie regenerabilă se mențin mici.

De asemenea, spre deosebire de vecinii maghiari (31%) sau de cehi (20%) care utilizează în mare măsură lemnul pe post de combustibil, doar 19% dintre români aleg să își încălzească locuințele cu această resursă. Totodată, dacă în Marea Britanie 18% dintre respondenți folosesc radiatoare electrice ca sursă de încălzire a caselor, în România procentul este de 10%, cu mult peste media Italiei, unde doar 1% dintre respondenți se încălzesc cu surse bazate pe energie electrică.

În ceea ce privește energia solară, aceasta este preferată de majoritatea respondenților europeni, în special de italieni și maghiari (60%). Doar 38% dintre britanici o preferă în detrimentul celei bazată pe gaze naturale. În cazul românilor, chiar dacă 49% dintre respondenți recunosc că energia solară este cea mai bună, doar 1% dintre ei folosesc în prezent energia solară și tot 1% utilizează sisteme de încălzire bazate pe energia geotermală.

Studiul menționează însă că, pe piața de încălzire a locuințelor din Europa Centrală și de Est, cărbunele și combustibilii petrolieri au un rol mai degrabă neglijabil, fapt ce contrazice percepția comună potrivit căreia respectivele resurse ar fi utilizate pe scară largă în această regiune.

Infograficul poate fi descărcat în format PDF aici