În mod normal, summit-ul UE se desfășoară conform unor reguli bine stabilite. Prezența primarului din estul Alepului a schimbat acest lucru, liderii europenii fiind profund mișcați. Și cu toate acestea, summitul de joi a fost unul al neputinței.

Brita Hagi Hasan, președintele Consiliului local din cartierele din estul Alepului, a ajuns, joi, la Bruxelles pentru a protesta în fața clădirii Justus Lipsius, unde se reunește Consiliul European. Scopul lui era să-și facă auzită furia împotriva nedreptății și violenței din orașul său. Doar că, printr-un gest spontan, președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a invitat, joi, în sala mare, chiar în momentul în care se reuneau șefii de stat și de guvern din UE, relatează Die Welt.

Hasan le-a vorbit liderilor europeni despre suferință, împușcături și bombe în estul orașului sirian.

"Imaginați-vă că ar fi rudele voastre (…) Imaginați-vă că ar fi copiii voștri", a spus el, adăugând că peste 50.000 de civili trăiesc încă în Alep și sunt oricând în pericol de a fi masacrați.

Cuvinte care au atins o coardă sensibilă, "un strigăt în lumea sterilă" a diplomației de la Bruxelles, scrie corespondentul Die Welt, notând că la conferința de presă de la 23:30, Angela Merkel părea încă afectată de momentul de la ora 13:00.

"Această parte a discuției a fost foarte deprimantă, pentru că în secolul al XXI-lea noi toți asistăm la ceva de care ar trebui să ne fie rușine, ceva care ne rupe inima, și ne arată că nu suntem în măsură să acționăm din punct de vedere politic, așa cum ne-am dori să o facem", a declarat cancelarul german.


Dar, în pofida emoției create, concluziile summitului de joi, după ore de dezbateri, au fost în linia obișnuită.

"Consiliul European condamnă cu tărie continuarea asaltului asupra Alepului de către regimul sirian și de către aliații acestuia, în special Rusia și Iran, inclusiv vizarea deliberată a civililor și a spitalelor”, se arată în concluziile summit-ului.

Totodată, Consiliul European solicită imediat regimului și Rusiei, precum și tuturor părților implicate în conflictul sirian să pună în aplicare fără întârziere patru măsuri de urgență: 

  • evacuarea în condiții de siguranță și demnitate a locuitorilor părții orientale a Alepului sub supravegherea și coordonarea Organizației Națiunilor Unite, către destinația aleasă de aceștia. Membrii protecției civile și ai administrației civile trebuie în egală măsură să beneficieze de o evacuare fără obstacole, sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite. Evacuarea trebuie să înceapă cu persoanele cel mai grav rănite.
  • ajutor și protecție imediate și necondiționate pentru toți locuitorii părții orientale a Alepului, fără discriminare și în conformitate cu dreptul internațional umanitar, garantând accesul complet și fără obstacole pentru Organizația Națiunilor Unite și pentru partenerii acesteia pe teren pentru furnizarea de bunuri de primă necesitate și de îngrijiri medicale de urgență, astfel cum prevede Rezoluția 2258 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru întreaga Sirie.
  • protecție veritabilă pentru întregul personal și pentru toate instalațiile medicale pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu Rezoluția 2286 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în special pentru spitalele din localitățile Atmeh, Darkouch, Bab al Hawa și Bab al-Salama, din regiunea de frontieră.
  • dreptul internațional umanitar trebuie aplicat în partea estică a Alepului, dar și în întreaga țară, în special în toate zonele în care civilii au fost supuși asediului.

"Ostilitățile din Siria trebuie să înceteze imediat. UE va acționa constructiv împreună cu toți partenerii săi, sub auspiciile ONU, către tranziție, astfel cum s-a convenit în cadrul Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. În acest scop, Consiliul European îl invită pe Înaltul Reprezentant să își continue angajamentul direct desfășurat în prezent cu toți partenerii relevanți. Responsabilii încălcărilor dreptului internațional, dintre care unele ar putea fi catalogate drept crime de război, trebuie să fie trași la răspundere. UE ia în considerare toate opțiunile disponibile”, se mai arată în concluziile Consiliului European.

Teoretic, ultima frază lasă loc pentru aplicarea de noi sancțiuni. Practic, nu s-a dezbătut o astfel de posibilitate, astfel că reuniunea de 11 ore a fost un summit al "neputinței”.

Dar trebuie să recunoaștem că la ora actuală Uniunea Europeană nu poate face nimic pentru Siria. A irosit ocazia de a influența situația, sprijinindu-l ani de zile pe Bashar al-Assad și punând prea puțină presiune asupra forțelor de opoziție, pentru a le aduce la masa negocierilor. În viitor, Europa poate ajuta la reconstruirea țării, dar în prezent vocea sa nu contează. Jocurile sunt făcute de Assad, Rusia și Iran și, poate un pic, de către Washington.

Operațiunea de evacuare în Alep, suspendată

Aproape 8.000 de civili au fost evacuați din orașul sirian Alep, după un acord de încetare a focului, dar operațiunea de evacuare a miilor de civili și combatanți din ultimele cartiere controlate de rebeli în Alep a fost suspendată vineri de către forțele regimului, a declarat pentru AFP o sursă de securitate siriană.

Potrivit unei surse apropiate negocierilor, autoritățile siriene au decis să suspende această evacuare, care a început joi, pentru că "rebelii au plecat cu ostaticii lor", membri ai forțelor proregim pe care îi dețin. În jurul orei locale 11:00 (09:00 GMT), tiruri și explozii au fost auzite în cartierul Ramoussa, iar apoi ambulanțe și autobuze au părăsit fără pasageri acest sector al Alepului prin care se desfășoară evacuarea, relatează Agerpres.

Motivul, potrivit televiziunii siriene, este că "grupurile teroriste încearcă să plece cu arme grele și ostatici", adică membri ai forțelor proregim pe care îi dețin. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat suspendarea, cerând părților să asigure reluarea operațiunii în condiții normale.