Un studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, publicat luni, sugerează că "347 de milioane de copii sunt expuși unui deficit semnificativ sau extrem de grav de apă" în opt țări din Asia de Sud, scrie Le Monde.

În Asia de Sud, mai mulți copii decât oriunde altundeva în lume se confruntă cu o lipsă semnificativă de apă, agravată de efectele schimbărilor climatice, relevă un studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

"În Asia de Sud, 347 de milioane de copii cu vârsta sub 18 ani sunt expuși unui deficit de apă semnificativ sau extrem de grav, cel mai mare număr din orice altă regiune a lumii", detaliază acest studiu.

În această regiune care include opt țări – Afganistan, Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Maldive, Pakistan și Sri Lanka – trăiește mai mult de un sfert dintre copiii lumii."Schimbările climatice perturbă modelele meteorologice și precipitațiile, ceea ce duce la o disponibilitate imprevizibilă a apei", explică UNICEF.

Studiul menționează calitatea proastă a apei, lipsa apei și gestionarea defectuoasă, cum ar fi pomparea excesivă a acviferelor, deoarece schimbările climatice reduc cantitatea de apă care le alimentează.

"Când fântânile din sat se usucă, casele, centrele de sănătate și școlile sunt toate afectate", a spus UNICEF. "Cu o climă din ce în ce mai imprevizibilă, deficitul de apă este de așteptat să se agraveze pentru copiii din Asia de Sud", potrivit agenției.

La conferința ONU privind schimbările climatice COP28, care va avea loc în decembrie la Dubai, UNICEF a declarat că le va cere liderilor să "asigure o planetă viabilă".

"Apa potabilă este un drept fundamental al omului", a spus Sanjay Wijesekera, manager UNICEF pentru Asia de Sud. "Cu toate acestea, milioane de copii din Asia de Sud nu au suficientă apă de băut într-o regiune afectată de inundații, secete și alte evenimente meteorologice extreme, din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice", a avertizat el.

În 2022, 45 de milioane de copii nu aveau acces la serviciile de bază de apă potabilă în Asia de Sud, mai mult decât în ​​orice altă regiune, dar UNICEF a estimat că aceste servicii se extindeau rapid și că se preconizează că acest număr se va înjumătăți până în 2030.

Asia de Sud este urmată de Africa de Est și de Sud, unde 130 de milioane de copii sunt expuși riscului de lipsă severă de apă, potrivit studiului UNICEF.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA