Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn a lăudat progresul făcut de țările din Balcanii de Vest în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și a spus că blocul „nu va fi niciodată complet” fără ele.

Uniunea Europeană nu va fi completă până când Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Kosovo, Muntenegru și Serbia nu intră în comunitate, a spus comisarul austriac, potrivit EurActiv.com.

Hahn a vizitat săptămâna trecută Bosnia și Herțegovina pentru a înmâna autorităților „testul de stres” al Comisiei – o serie de 3.242 de întrebări la care un potențial membru al Uniunii trebuie să răspundă, pentru a determina compatibilitatea cu standardele Bruxelles-ului. Bosniacii au șase luni pentru a răspunde. 

Croația va povățui Bosnia în procesul de aderare 

Croația, cel mai recent membru al UE, a promis că își va ajuta vecinul, Bosnia și Herțegovina, să îi calce pe urme pentru a se alătura blocului european în cel mai scurt timp posibil.

Croația a devenit membru UE la 1 iulie 2013, la zece ani după ce și-a depus candidatura. Bosnia și Herțegovina a solicitat oficial în acest an să devină membru al Uniunii, iar Comisia Europeană i-a aprobat candidatura în Septembrie, după mai mulți ani în care oficialii de la Sarajevo au fost avertizați să nu facă o cerere prematură. 

Comisarul pentru extindere a spus că Bosnia și Herțegovina a făcut progrese semnificative, ceea ce a determinat Executivul european să-i aprobe candidatura, dar tot mai sunt necesare unele reforme. „Economiile UE și ale Balcanilor de Vest sunt interconectate. Avem aceleași obiective de prosperitate economică, și de aceea Uniunea și-a extins acoperirea pentru a permite economiilor din regiunea Balcanilor de Vest să fie pregătite pentru a intra în UE”, a spus Hahn. 

„Fără Balcanii de Vest, UE nu va fi niciodată o uniune completă dedicată păcii, securității și prosperității, o uniune a valorilor precum democrația, egalitatea și a drepturilor omului pe întregul continent”.

Naționalism în creștere

Sistemul unic de administrare al Bosniei și Herțegovinei, care reunește trei regiuni divizate pe criterii etnice și religioase, este recunoscut de UE, dar Hahn a sugerat că ar trebui aduse unele amendamente Constituției. 

De cealaltă parte, premierul bosniac Denis Zvizdic a spus că speră ca disputele politice dintre cele trei regiuni să nu afecteze candidatura țării la statutul de membru al UE, în condițiile în care europenii sunt îngrijorați de retorica din ce în ce mai naționalistă din regiune.

Extinderea nu mai este una dintre prioritățile UE, iar Uniunea este mai aproape de a pierde membri, vezi cazul Brexit, decât de includerea unor noi state. Dar țările din Balcanii de Vest par dornice să devină parte a blocului european și speră să readucă extinderea pe agenda Bruxelles-ului.