„Atingeți ușa, dacă este fierbinte, nu o deschideți”/ „Dacă este fum, așezați-vă pe podea” – instrucțiuni detaliate despre ce trebuie făcut în caz de incendiu, plus măsuri de prevenție, stabilite de Poliția Universității Harvard.

Regula numărul unu este că toate regulile privind prevenirea incendiului și utilizarea echipamentelor trebuie respectate, altfel studentul va fi sancționat pentru indisciplină sau chiar exmatriculat.

În România, instrucțiunile de prevenire a incendiilor sunt adesea ignorate într-o serie de medii. Reamintim că 93% din școli nu au autorizație ISU. 

 Dotările minime de protecție de care dispun centrele de cazare în străinătate, așa cum reiese din Ghidul Poliției Universității Harvard: 

  • Detector de fum, în fiecare cameră, care declanșează alarma atunci când ajunge la el o anumită cantitate de fum 
  • Detector de monoxid de carbon, în anumite încăperi. Și acesta declanșează o alarmă atunci când gazul este prezent în interior. Ghidul arată că monoxidul de carbon apare în urma arderii unor combustibili și se poate acumula în lipsa unei aerisiri corespunzătoare.

Cum trebuie acționat în caz de incendiu (potrivit Ghidului citat):

Dacă aud alarma de incendiu, studenții sunt instruiți să înceapă imediat evacuarea clădirii, în câțiva pași explicați simplu și pragmatic:

„Atingeți ușa. Dacă este fierbinte, nu o deschideți. Rămâneți în cameră și puneți un prosop, preferabil ud, sub ușă pentru a împiedica fumul să pătrundă în cameră”, se explică în Ghidul studentului de la Facultatea de Arte și Științe a Universității Harvard. Apoi se recomandă contactarea departamentelor de pompieri și poliției locale.

  • „Dacă ușa nu este fierbinte, deschideți-o încet. Dacă holul este plin de fum, închideți-o la loc și rămâneți în cameră. Dacă puteți părăsi camera în siguranță, îndreptați-vă către cea mai apropiată ieșire dar evitați lifturile – acestea pot cădea, în timpul incendiului sau pot fi chemate automat la parter. A nu părăsi clădirea când sună alarma, cu excepția situațiilor motivate de siguranță, este considerată infracțiune ”.
  • „Dacă apare fum pe drumul spre ieșire, așezați-vă cât mai jos și târâți-vă, dacă este necesar. Puteți găsi mai repede aer curat la nivelul podelei. Acoperiți-vă nasul și gura cu un prosop ud sau un șervețel ud, dacă este posibil. Pentru a putea fi luat în evidență, mergeți la cea mai apropiată locație de urgență. Nu încercați să reintrați în clădire până când unitatea de pompieri nu vă dă permisiunea pentru a face acest lucru.”

 Instrucțiuni de siguranță:

  • Nu supraîncărcați instalațiile electrice. Aparatele trebuie băgate în priză direct la perete. Prelungitoarele trebuie să fie din categoria celor aprobate de laboratoarele de specialitate sau Codul Național de Electricitate, în bună condiție și de calitate. Nu lipiți prelungitoarele, nu le treceți pe sub ușă și nu le acoperiți cu covoare.
  • Folosiți draperii neinflamabile. Limitați numărul de decorațiuni inflamabile și păstrați camera curată și îngrijită.
  • Utilizarea lumânărilor și a altor surse de foc deschis este interzisă în cămine și camere. Sfeșnicele pot fi utilizate numai în spațiile comune cu aprobarea administrației și trebuie întotdeauna supravegheate.
  • Este ilegal să fie utilizate surse de încălzire, deoarece prezintă pericol pentru toți locatarii.
  • Aparatele de gătit sunt interzise. Orașul Cambridge interzice gătitul în orice apartament care nu este dotat cu facilități permanente pentru prepararea mâncării.
  • Învățați traseele de evacuare: ieșirile de incendiu, ieșirile prin ferestre; nu blocați niciodată ieșirile de urgență. Ghidul complet poate fi consultat aici.

Link pentru utilizarea extinctorului - Universitatea Petrol și Gaze 

Reguli de prevenire a incendiului publicate pe site de Birkbeck University (Marea Britanie)

Raport accidente în UE (en.)