În România, 1 din 4 copii din ultimele generații sunt supradotați, ceea ce plasează țara noastră în topul țărilor care fabrică genii. Din nefericire, copiii defavorizați riscă să își piardă talentul din pricina sărăciei extreme.

România numără în prezent 1.4 milioane de copii care trăiesc în risc de sărăcie extremă. Totodată, numărul copiilor instituționalizați este de 150.000. În aceste condiții, numărul tinerilor supradotați, aflați în pericol să își piardă talentul este de 400.000. 

Din acest motiv, Asociația Desenăm Viitorul Tău a lansat astăzi, 6 decembrie 2016, campania „Adoptă un talent”, care permite oricui să „adopte” neoficial un copil defavorizat supradotat. Contribuind lunar cu o sumă modică, cei interesați vor putea astfel asigura o educație adecvată copiilor talentați din orfelinate și vor putea contribui la înlăturarea barierelor sociale ce împiedică dezvoltarea normală a competențelor acestor copii. 

Cei care vor să doneze sunt rugați să completeze un formular pentru „adopție” direct în site-ul campaniei și să aleagă suma pe care vor să o doneze. Aceștia vor primi rapoarte lunare referitooare la sumele donate și utilizarea acestora.

Lajos Kristof, în prezent managerul acestui proiect și fondatorul Școlii de Excelență Kristopher, a fost la rândul lui un copil supradotat care a crescut în centre de plasament. Potrivit acestuia,  inițiativa este extrem de benefică, învățându-i atât pe părinți cât și pe copii concepte precum „recunoștința, spiritul civic, mulțumirea de a avea părinții aproape, empatia, dorința de a-i ajuta pe ceilalți”. 

„Încercăm să ajutăm atât copiii din orfelinate, cât și oamenii ce vor să se implice alături de noi în dezvoltarea unei societăți mai bune. Mai exact, pe lângă faptul că „părinții adoptivi” vor integra un copil genial, dar fără un viitor stabil în societate, dărâmăm astfel barierele sociale existente prin interacțiuni între copiii normali și cei instituționalizați”,

 a mai precizat Lajos Kristof, managerul PR&FR Desenăm Viitorul Tău. 

Campania face parte dintr-un proiect mai larg – „Școala de excelență”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și  talentelor copiilor aflați în situații de risc social major.

Detalii suplimentare despre cum puteți să vă implicați în această campanie sunt disponibile aici