În privința cotelor obligatorii, cetățenii din România le agreează în cea mai mică proporție la nivelul UE: 44%, față de 75%, media europeană. Barometrul a fost realizat de Parlamentul European și publicat la finalul săptămânii trecute.

Parlamentul European a făcut public un sondaj de opinie la nivel european (Eurobarometru) care relevă opiniile cetățenilor din statele membre pe diferite aspecte legate de imigrație și dezvoltarea economică. 

Astfel, în medie, 66% dintre respondenți consideră că mai multe decizii legate de migrație ar trebui luate la nivelul statelor membre, mai degrabă decât de Guvernele naționale. 

La sondaj au participat peste 28.000 de persoane cu vârsta de peste 15 ani. 

De notat, pozițiile politice ale statelor membre vizavi de relocarea refugiaților, pe care le-au susținut la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, se regăsesc în proporție semnificativă și la nivelul opiniilor celor intervievați. 

De exemplu, divergență majoră de opinie între statele membre privind distribuirea refugiaților. Astfel, în Germania, Suedia și Malta, cetățenii consideră 100% că aceștia ar trebui mai bine distribuiți, pe când în Slovacia, Cehia și Estonia procentul este celor care cred acest lucru este sub 40%. 

De asemenea, în privința cotelor obligatorii, cetățenii din România le agreează în cea mai mică proporție la nivelul UE: 44%, pe când media europeană este de 75% - cetățeni care cred că aceste cote trebuie să stea la baza redistribuirii. 

Îngrijorarea legată de imigrație și terorism a crescut semnificativ la nivelul întregii Uniuni, față de anul 2013. Astfel, pentru 47% dintre respondenți, imigrația este cea mai mare provocare a Uniunii, față de 14% - în 2013.

Sondajul integral poate fi consultat aici