Bogdan Micu, în emisiunea realizată de Lucian Mândruță, avertizează că are loc o mișcare întreagă, coordonată de câțiva "lobby"-iști, plătiți de firmele mari din industrie, care încearcă să oprească aceste legi. Vor să scoată tot, spune Micu.

[video, de la minutul 09:13] Bogdan Micu: Adevărul e că, în timp ce noi suntem aici, are loc o mișcare întreagă, coordonată de câțiva "lobby"-iști, plătiți de firmele mari din industrie, care încearcă să oprească aceste legi. Vor să scoată tot.

Lucian Mândruță: Pentru că ei nu mai pot să fure…

Bogdan Micu: Asta e o problemă de securitate națională. Nu e vorba de câțiva oameni, sau de un minister, este vorba de avuția țării și o problemă de mediu, iar pe ei nu îi interesează decât veniturile lor proprii.

E un tip, Tobescu îl cheamă, care și-a făcut o politică deschisă din a opri acest lucru și vrea să oprească două legi majore, OUG 51[2016], care îi permite polițistului, pentru prima oară în istoria noastră, să-i ia mașina. Și chestia asta i-a lovit foarte tare, nimeni nu mai iese cu lemn furat și a doua, woodtracking, sistemul care face trasabilitatea. 

Suntem unici în lume [cu acest sistem informatic - n.r.]

Declarațiile lui Bogdan Micu în emisiunea realizată de Lucian Mândruță - pe larg

 

Partea I: Despre laserul din Piața Victoriei și mesajele proiectate  (notă: transcriere aproximativă, a aproximativ 80% din emisiune. Pentru emisiunea completă, vezi video aici sau pe pagina Facebook a realizatorului emisiunii)

Lucian Mândruță: Omul care aduce laserul, Bogdan Micu. De unde sunt banii: de la Soros, de la mama :)?

Bogdan Micu: Din buzunarul meu.
Am căutat pe Google firme de proiectat laser, am găsit primul link - am sunat, aveți lasere libere, da, avem 25 de lasere…
Am proiectat laser la protestele din Brașov, București, Cluj și Sibiu.

La Sibiu ne-au gonit jandarmii, acolo chiar a fost o chestie foarte ciudată. A spus: vă lăsăm, dacă proiectați mesajele pe care vi le zicem noi.
Libertatea presei, libertatea oamenilor. Nu scrii pe pancartă ce zic [oficialii - n.r.].

Lucian Mândruță: Poate erau mai supărați ca voi. Care erau mesajele?
Bogdan Micu: Acesta era mesajul oficial de la primărie.

Lucian Mândruță: Am înțeles, Primăria avea mesajele. [nota red. EurActiv.ro, la Sibiu, prima este dna Astrid Cora Fodor, Forumul Democrat al Germanilor din România] M-am mirat, chiar la Sibiu… În București, cine a venit cu ideea mesajelor?

Bogdan Micu: Mesajele au fost ecoul pieței. Noi nu am controlat mesajele.

Lucian Mândruță: Adică le-ați luat de pe pancarte?

Bogdan Micu: Da sau din [emailul pentru] dedicații, am făcut o adresă de email, se numește dedicațiiprotest[at]gmail.com, la care oamenii trimiteau

Lucian Mândruță: Și câți oameni au dat mesaje?

Bogdan Micu:Mulți, nu știu, sute.

Lucian Mândruță: Dedicații pentru laser?

Bogdan Micu: Erau și unele care nu aveau ce căutatu, erau calomnioase sau injurii sau…

Lucian Mândruță:  Deci ai făcut o selecție, să fie civilizat.

Bogdan Micu: Ideea a fost nu neapărat că fraternizam cu toate ideile, ci, pur și simplu, voiam să rămână un protest pașnic. Aceasta e cheia democrației. Că azi e PSD, mâine poate să fie PNL, pentru care protestezi, dar ideea este că, dacă rămâi pașnic, înveți să îți exerciți democrația. Și asta e o metodă pașnică prin care…

Lucian Mândruță: Și tu crezi că ai contribuit la caracterul pașnic…

Bogdan Micu: Au fost la un moment dat niște mesaje pe care le-am proiectat, de exemplu: "Fără vuvuzele”. Era zgomotul acela…

Lucian Mândruță: Da, și eu am scris despre asta, nu mai auzeai…

Bogdan Micu: Da, îi deranja și pe protestatari, dar și pe oamenii care locuiau în apartamentele acelea și nu e fair-play. Dreptul tău la protest e la fel ca dreptul omului la liniște.
Și atunci,  sincer, în momentul în care am proiectat "fără vuvuzele” s-a făcut liniște. Liniște de tot. Nici mie nu îmi venea să cred.

Și am mai proiectat "Fără violență".

Lucian Mândruță:Până la urmă, i-a dat amenda celui care ți-a închiriat apartamentul?
Bogdan Micu: Nu, nu i-a dat amendă, am fost eu mai întâi acolo, am fost cu un avocat. Și a fost o discuție în care… ei trebuia să ne cheme, făcuse cineva o reclamație, se reflecta nu știu cum și deranja un locatar. Am modificat unghiul și s-a rezolvat.

Lucian Mândruță: Nici locatarul nu era supăratt foarte tare, înțeleg că și el era de acord cu protestul.

Bogdan Micu: Îl deranja fizic. Da, toată lumea era [de acord cu protestul - n.r.], și poliția  - "Toată lumea înțelege despre ce protestați, nu e normal să se facă așa, nu zice nimeni că nu ai o problemă cu infractorii sau cu penitenciarele, dar nu așa: nu noaptea, nu pe șestache" - toată lumea era din același film, dar, sigur, trebuia să menții respectul față de toți ceilalți.

Partea a II-a: Aplicația Inspectorul pădurii - descărcată de 50.000 de utilizatori. Denunță traficul ilegal de lemn

Lucian Mândruță: Bogdan, înțeleg că tu ai mai avut o idee, mai tare ca asta. Inspectorul pădurii - softul acela care te ajută să-i dai în gât pe hoții de lemne tăiate ilegal. Cum de-ai ajuns acolo?

Bogdan Micu: Eu sunt antreprenor. Și, în primul rând, prin felul meu de a fi, nu sunt genul să mă duc în piață să țip. Nu sunt genul să mă duc să mă iau la bătaie cu niște tăietori de lemne. Deși sunt subiecte care mă interesează.

Lucian Mândruță: Ai vrea să nu se mai taie lemne ilegal?

Bogdan Micu: Exact. Simpatizez cu cauza, dar nu am stilul ăsta de abordare. Modul meu de a lupta pentru ceea ce cred este modul antreprenorial.
M-am dus și m-am oferit voluntar la Ministerul Mediului (acum un an și jumătate)
Lucian Mândruță: În vremea guvernării Ponta?
Bogdan Micu: Cam pe la schimb…

Lucian Mândruță: Pe final de Ponta, început de Cioloș…

Bogdan Micu: Am intrat ca voluntar, eu sunt IT-ist, programator, am putut să propun niște soluții tehnice, pe un sistem început de guvernarea Ponta - și aici trebuie să fim cinstiți, este meritul lor că au început această luptă împotriva tăierilor ilegale și, în special, dna Pană [Doina Pană, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în guvernul Ponta III - n.r.], care a avut o idee absolut genială, să lovească în partea de transport - pe tot circuitul unde se fură lemne, punctul nevralgic este transportul. Acolo îi prinzi cel mai ușor.
Și ideea a fost foarte bună. Sigur că cei care au implementat-o au mai greșit pe ici, pe colo,

Lucian Mândruță: Tu ai făcut softul.
Bogdan Micu:  Da, eu am venit cu o idee și am zis: OK, avem chestia asta cu transportul, e bună, nu e perfectă, dar e bună. Am zis, hai să-i facem un apendice, pentru a avea populația de partea noastră. Că noi aveam, nu știu, poate 1.000 de agenți care verificau transportul. Ei, acum avem 1.000, plus 50.000.

Lucian Mândruță: Câți utilizatori sunt? 50.000? De când verifică?

Bogdan Micu: Peste 50.0000. De jumătate de an.
Puterea aceasta de crowd-sourcing este imensă. A avut un efect foarte puternic. Pentru că oamenii care transportau lemne până acum ilegal au prins frică să mai iasă. Nu mai au curaj.

Lucian Mândruță: Nu știi niciodată în spatele tău dacă nu e o mașină cu softul în ea. 

Bogdan Micu: Chiar sunt. Nu cred că e nimeni între 15 și 40 de ani care merge și, dacă vede o mașină, nu își scoate telefonul și verifică.

Lucian Mândruță: Câți oameni au descărcat aplicația?

Bogdan Micu: Peste 50.000.

Lucian Mândruță: E foarte mult pentru o aplicație, mai ales că e a Guvernului - scrie "Ministerul Mediului" pe ea. Cred că e cea mai descărcată aplicație a Guvernului, dacă mă gândesc bine.

Bogdan Micu: Poate mai sunt cele de la MAE sau cele cu cutremurul. Dar pentru un proiect realizat cu scopul de a găsi niște hoți, da. este cea mai descărcată.


Lucian Mândruță: Tu ai făcut o aplicație pentru Guvern, șase luni mai târziu erai ăn fața Guvernului și dădeai cu laserul în el…
Bogdan Micu: Eu am făcut partea de concept, sigur, au fost niște firme, contracte, dar da, eu am gândit cum trebuie să meargă. Așa cum am spus, treaba asta e într-un proces mai mare de dezvoltare și cheia nu stă numai în populație, ci în trasabilitatea masei lemnoase în România.
A început pe mandatul dnei Pană, se va termina pe mandatul dnei Adriana Petcu [Ministrul Apelor și Pădurilor -n.r.], acum ministru, și, sincer, am fost chiar impresionat când a venit dna ministru, am avut o întâlnire și mi-a spus că i-a plăcut foarte mult ceea ce am făcut și își dorește să termine acest program.

Lucian Mândruță: Crezi că acum e supărată pe tine? Crezi că va mai lucra cu tine după faza cu laserul?

Bogdan Micu: Dacă este genul de persoană care își dorește în jurul ei oameni care spun ceea ce cred atunci probabil că nu e supărată.