Eficientizarea consumului aparatelor electrice din ultimii 20 de ani presupune modificarea sistemului de etichetare referitor la eficiența energetică, UE propunând o ambițioasă creștere de cel puțin 27% în aceste sector, în următorii 14 ani.

Eficiența energetică ne ajută zilnic să economisim bani, efort și resurse energetice. Cum microtehnologia și inovațiile inteligente se dezvoltă într-un ritm alert, aceasta va continua.

O putem recunoaște după etichetarea referitoare la eficiența energetică, prin care bunurile electrice cumpărate (precum becuri, veioze, frigidere, congelatoare, uscătoare de păr, cuptoare cu microunde, televizoare și computer) sunt clasificate după eficiența lor energetică (A pentru excelentă, G pentru cea nu foarte bună).

Primul sistem de etichetare impus de UE a fost adoptat în anul 1994 și încuraja proiectanții să conceapă produse cu un consum energetic redus, pentru cămine mai ecologice și reducerea emisiilor de CO2. Însă, progresul tehnologic a avansat rapid și ulterior au fost adăugate clasele A+, A++ și A+++ pentru noi niveluri de eficiență.

În prezent este nevoie de modernizarea sistemului prin reajustarea aceleiași clasificări de la A la G, care să reflecte îmbunătățirile actuale și viitoare. Însă la cât se cifrează această eficiență energetică? 200 de miliarde de kilowați pe an (echivalentul energiei consumate de Estonia, Letonia și Lituania la un loc).

Mai mult decât atât, UE își propune să îmbunătățească eficiența energetică cu cel puțin 27 de procente până în 2030. De aceea Uniunea va realiza o bază de date pentru produsele care fac obiectul obligațiilor de etichetare energetică. Se estimează că aceasta va adăuga doar o jumătate de eurocent pentru fiecare aparat vândut iar reducerea cererii va presupune mai puține emisii de CO2, diminuând și dependența de furnizori dominanți de energie, precum Rusia.

Mai multe detalii pe site-ul Parlamentului European.