Comisia Europeană a transmis mesajul clar: "Fac apel la Guvernul român să regândească, să reeevalueze, să facă un pas înapoi, și cu Ordonanțele de urgență, și cu proiectele de legislație". Majoritatea grupurilor politice a subscris. Excepție: ALDE.

Prima parte a dezbaterii (video) a inclus punctele de vedere exprimate în numele grupurilor politice reprezentate în Parlamentul European. Subliniem, nu au fost puncte de vedere personale, ci ale grupurilor politice pe care vorbitorii le-au reprezentat în această parte a sesiunii.

Dacă popularii europeni, grup majoritar în Parlamentul European (PE) au fost tranșanți în privința retragerii ordonanțelor, social-democrații au avut un discurs mai moderat, însă amintind că tratează cu toată seriozitatea această dezbatere. 

"Statul de drept și separarea puterilor de stat sunt principii de importanță universală care trebuie să fie respectate de toate statele membre ale UE și în momentul în care aceste principii sunt încălcate, trebuie să vedem ce se întâmplă. Deci tratăm cu toată seriozitatea această dezbatere." (Poziție oficială S&D)

  • Dezbaterea în limba română - VIDEO și transcriere. Imagini: PE, montaj, audio, transcriere: EurActiv.ro. Traducerea simultană a fost asigurată de serviciile de interpretare ale PE.

Urmărire rapidă video

  • 00:01 Frans Timmermans, în numele Comisiei Europene, despre situația din România
  • 05:43 Poziția PPE - exprimată de Esteban Gonzales Pons
  • 09:13 Poziția S&D - exprimată de Josef Weidenholzer
  • 11:13 Monica Macovei, poziția Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
  • 14:37 întrebare de la Ioan Mircea-Pașcu, S&D, pentru Monica Macovei
  • 15:08 Răspuns Monica Macovei
  • 16:07 Norica Nicolai, poziția ALDE
  • 18:34 Barbara Spinelli (Italia), Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
  • 21:08 Întrebare pentru dna Spinelli de la Maria Grapini, S&D
  • 21:55 Răspuns Barbara Spinelli, Italia
  • 22:34 Judith Sargentini, Grupul verzilor

Pe larg

Frans TIMMERMANS, VICEPREȘEDINTE AL COMISIEI EUROPENE - POZIȚIA COMISIEI EUROPENE: "Am văzut protestele din România [...] Societatea română merită să fie liberă de corupție."

"În ultimii 28 de ani, am urmărit, într-un fel sau altul, evoluțiile din România. Și dacă vedem progresele făcute în toată această perioadă, nu putem decât să fim impresionați de forța voinței poporului român să devină o democrație europeană funcțională, un stat deschis.

Această evoluție se regăsește și în raportul recent din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, publicat de Comisie săptămâna trecută.


Am evaluate progresele din ultimii 10 ani în cadrul mecanismului MCV și, uneori, evenimentele au mers mai repede, alteori mai încet, dar întotdeauna, evoluțiile au fost spectaculoase.  Putem spune că Ro astăzi se află în ultima etapă a acestui maraton - ultima etapă a acestei evoluții spre consolidarea statului de drept, dar etapa înainte ca acest proces să fi e ireversabil.

Acest lucru își dorește Comisia [Europeană]: ca acest proces să fie ireversabil. Și, în acest context, este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanțele de urgență și proiectul de legislație, care sunt praguri, sunt elemente negative, un pas înapoi față de evoluția din ultimii zece ani.

Fac apel la Guvernul român să regândească, să reevalueze ceea ce a făcut, să facă un pas înapoi, și cu Ordonanțele de urgență, și cu proiectele de legislație. Ca orice țară europeană, România merită politicieni și guverne care sprijină lupta anticorupție. Societatea română merită să fie liberă de corupție. 

Și trebuie să subliniez că în România s-au făcut progrese extraordinare, foarte bune, de ce acum, pe ultimii metri ai acestui maraton s-ar întoarce și ar lua-o în direcția opusă?  Aș dori cu adevărat să fac apel la adresa guvernului să nu se angajeze pe acest drum.

Am văzut protestele din România, am văzut cum și magistrații și-au exprimat îngrijorările, lăsați-i să își facă treaba, pentru ca apoi să putem să ajungem la această concluzie, că evoluția este ireversibilă.  

Comisia [Europeană] are un interes direct aici: dacă se adoptă legsilația, aceasta poate să afecteze și modul în care fondurile europene sunt investite în România. Vom analiza proiectele de legislație, vom analiza aceste proiecte, însă pentru mine, astăzi, cel mai important lucru este să transmis acest mesaj politic: nu întoarceați spatele acestei evoluții, continuați pe această direcție, continuați pe această cale, chiar dacă e dureros. Trebuie să o faceți pentru populația română. Toți românii trebuie să trăiască într-o țară fără corupție.

Nu uitați niciodată câte progrese s-au făcut până acum

Și închei vorbindu-vă despre unul dintre cei mai mari oameni ai secolului XX în România. A dispărut dintre noi demult, dar reflectă spiritul românilor, Paul Celan, un român care vorbea limba germană, evreu, care a trăit în exil, la Paris. Un european adevărat, nu pentru că a ales asta, ci pentru că soarta l-a făcut să fie așa, din cauza prigonirii evreilor de naziști și apoi de comuniști - a trăit în exil, a scris poezii în germană în anii ’40, a crezut în visul european. A fost un adevărat fiu al poporului european.

România trebuie să își aibă locul în rândul popoarelor europene. Nu trebuie să fie diferită de celelalte popoare europene. Pentru a-și  împlini visul, trebuie să scape de corupție. Aproape a reușit. Spun guvernului român: vă rog, nu faceți pași în direcția opusă."  

Esteban GONZÁLEZ PONS, POZIȚIE PPE - PARTIDUL POPULAR EUROPEAN:
"Într-un stat de drept, legea nu poate să fie un cal troian împotriva democrației" 

Așa cum spunea dl Timmermans, suntem îngrijorați de acțiunile guvernului român. Guvernul se află la putere de 29 de zile și încearcă pur și simplu să reducă lupta împotriva corupției și să distrugă tot ceea ce s-a făcut în acest domeniu.

Președintele Republicii a solicitat guvernului să dea înapoi, dar guvernul nu a dat curs sfaturilor președintelui, iar oamenii au ieșit în stradă. Dar să nu ne amăgim, nu vorbim doar despre legi, despre legile adoptate de un guvern al unui stat membru. Ideea este să vedem dacă aceste legi merg împotriva democrației, justiției și statului de drept. Aceasta este miza dezbaterii de astăzi. Nici mai mult, nici mai puțin.


Dezbatem despre suveranitatea unui stat precum România, dar, pe de altă parte, trebuie să dăm dovadă și de răspundere, acest Parlament român reprezintă 20 milioane de români.
Însă vocea românilor trebuie să se facă auzită și la Bruxelles, la Parlamentul European, la fel ca la Parlamentul de la București. 

Doamnelor și domnilor, cred că trebuie să subliniem că a face parte din Uniunea Europeană nu înseamnă doar să primește ajutoare financiare sau fonduri europene. Trebuie să respecți o serie de valori, să le pui în aplicare, să înțelegi, de exemplu, că nimeni nu e mai presus de lege.

Trebuie să recunoști că justiția trebuie să fie echitabilă, aceeași pentru toată lumea, că cei vinovați sunt pedepsiți și ei trebuie să fie urmăriți în justiție. Sigur, guvernul are o majoritate parlamentară, asta nu înseamnă că acest guvern poate face tot ce vrea, în mod arbitrat. Legile sunt limitate de către valorile constituționale care ne reunesc, într-un stat de drept.

Într-un stat de drept, legea nu poate să fie nedreaptă. Într-un stat de drept, legea nu poate să fie un cal troian împotriva democrației.    

"Nu poți să guvernezi ca și cum ai avea cetățeni de mâna întâi și alții de mâna a doua. Unii să respecte legea și alții să o eludeze."

Așa cum spunea dl Timmermans, guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungați de luptă împotriva corupției și are un comportament abuziv. Ceea ce ar putea să aibă un impact extrem de negativ asupra României.  

"Sigur că guvernul României trebuie să dea înapoi și noi, Parlamentul European, îi cerem în mod oficial să revină. Atunci când greșești, trebuie să recunoști și să îți corectezi greșeala."

"Nici un guvern nu este mai presus de lege. Legile sunt făcute pentru popor și când Guvernul acționează împotriva intereselor poporului, atunci nu mai poate fi numit un guvern democratic. Dacă guvernezi doar pentru corupție, guvernezi împotriva democrației."

Josef WEIDENHOLZER, S&D. POZIȚIA ALIANȚEI PROGRESISTE A SOCIALIȘTILOR ȘI DEMOCRAȚILOR (S&D): "Tratăm cu toată seriozitatea această dezbatere"

"Pentru Grupul Social-Democrat, această discuție trebuie să fie o discuție mai largă, ceea ce se întâmplă în România. Statul de drept și separarea puterilor de stat sunt principii de importanță universală care trebuie să fie respectate de toate statele membre ale UE și în momentul în care aceste principii sunt încălcate, trebuie să vedem ce se întâmplă.

Deci tratăm cu toată seriozitatea această dezbatere. Acest lucru înseamnă însă că va trebui să discutăm în detaliu în Comisia LIBE, să organizăm o misiune pentru a vedea ce se întâmplă în România, trebuie să examinăm toate detaliile, să vedem care este rolul tuturor părților interesante.

Corupția poate fi combătută doar dacă avem o analiză profundă și în acest context trebuie să discutăm despre rolul diferitelor instituții, despre cum se achită de responsabilitățile care le revin, trebuie să discutăm despre cum sunt impuse sancțiunile, să discutăm despre principiul proporționalității și despre improtanța prevenirii. Nu trebuie să uităm care este rolul serviciilor secrete în contextul combaterii corupției.

Din punctul meu de vedere, serviciile secrete nu ar trebui să aibă nici un rol în această luptă. Este important să garantăm, să întărim independența tribunalelor. Și toate aceste puncte vor fi discutate pe larg și în profunzime în Comisia LIBE, pentru că, pâna la urmă, ne dorim cu toții ca situația din România să se îmbunătățească, astfel încât, așa cum a spus și dl vicepreședinte al Comisiei Europene, să putem trece și acești ultimi metri ai maratonului.


Monica MACOVEI, GRUPUL CONSERVATORILOR ȘI REFORMIȘTILOR EUROPENI:
"Au acționat noaptea, pe neașteptate, fără să anunțe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi și au modificat Codul penal și de procedură penală pentru a  scape pe ei

Acum două nopți, guvernul socialist din România a modificat prin Ordonanță de urgență (OUG) Codul penal și Codul de procedură penală. Modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală au fost publicate în jurul orei 01:00 noapte în Monitorul Oficial.

Știți care sunt titlurile din presa românească? Acest guvern este numit "guvern de hoți", "mafia instalată la guvern", "guvern de… grup de crimă organizată", "guvern de bandiți".

Sigur, pentru că au acționat noaptea, pe neașteptate, fără să anunțe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi și au modificat Codul penal și de procedură penală să se scape pe ei, ca să îl scape în primul rând pe președintele Partidului Socialist din România, dl Dragnea, care mai are o condamnare cu suspendare de doi ani de zile, pentru fraudă electorală și care risca încă una acum, dar a scăpat de dosar, pentru că, prin aceste ordonanțe - asta era urgența - ordonanțe de urgență - Dragnea, președintele Partidului Socialist din România, nu mai poate fi judecat în acest dosar, pentru că și-a abrogat această infracțiune, nu mai există.

Deci să modifici abuzul în serviciu, abuzul d eputere - care există în totte țările din lumea asta - în urma căruia scapă foarte mulți politicieni, foarte mulți din administrație, foarte mulți din Partidul Socialist și ALDE care sunt împreună la guvernare.

Știți că e lumea în stradă? Acum o săptămână, erau 100.000 oameni în București, duminică. Tocmai să  prevină adoptarea. Peste noapte, ca bandiții, au adoptat aceste ordonanțe de urgență. Și aseară, au fost pe stradă, în București, circa 200.000 de oameni și alți 200.000 oameni, în toată țara. Aproape jumătate de milion de oameni a ieșit în stradă. Și o să iasă, în fiecare zi, în stradă.

Singurul lucru pe care Parlamentul [European] poate să îl facă și trebuie să îl facă, și Comisia [Europeană] este să ceară ca până pe 9 februarie, când intră în vigoare modificările la Codul Penal, să ceară acestui guvern să revoce tot prin OUG acea OUG care a modificat Codul Penal.


Atât. Nici o misiune, ce să verificați în misiune, după ce s-a întâmplat și când nimic nu se mai poate întoarce? Acum, duceți-vă în misiune, dacă vreți, duceți-vă lângă oameni, fiți lângă oameni, fiți lângă poporul român, lângă poporul român, și nu lângă hoți. Tocmai s-a anunțat ieri că vineri urmează o nouă lovitură - vor să desființeze Direcția Națională Anticorupție, vor să nu mai fie anchetați.

"Duceți-vă în România, dar mâine, nu după 9 februarie, când intră în vigoare modificările la Codul penal. Dacă sunteți corecți și alături de România și de români."

Întrebare de la Ioan-Mircea PAȘCU (S&D):
Doamnă, după cum știți, noaptea trecută, s-a cerut procurorilor anti-corupție să înceapă anchete penale împotriva funcționarilor care au elaborat proiectele legislative considerate a fi o îngrădire a puterilor absolute. Nu este acesta un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupție?

Monica MACOVEI: "În România hoții trebuie anchetați și au fost anchetați. De asta am intrat în Uniunea Europeană"

"Exact asta trebuie să se întâmple. În România hoții trebuie anchetați și au fost anchetați. Că de asta am intrat în Uniunea Europeană, cu stegulețul roșu, pe care tot socialiștii l-au lăsat. Păi cine? Nu-i normal să-i ancheteze? Ca să nu mai spun, că tot cu acea OUG dată noaptea - nu modifici Codul penal noaptea, la miez de noapte, decât dacă ești hoț - prin acea Ordonanță au modificat  Codul penal să se scape și pe ei de ceea ce făceau în noaptea aceea - au scos favorizarea infractorului, de exemplu - exact ceea ce au făcut, pentru că sunt peste 2.000 de dosare din care scapă infractorii. Păi, infractorii trebuie investigați, sigur că da."


Norica NICOLAI, ALDE, POZIȚIA ALIANȚEI  LIBERALOR ȘI DEMOCRAȚILOR PENTRU EUROPA: Ordonanța este realizată în acord cu prevederile Constituției României.

"Nimeni nu poate pune în discuție vocația europeană a poporului român, cum nimeni nu poate pune în discuție opțiunea politică exprimată în decembrie, care a dus la o guvernare, un guvern PSD - ALDE.

De fapt, astăzi, la București, Domnule Comisar, asistăm, sub un pretext care ține de administrarea justiției, la o încercare de răsturnare a unei puteri politice, legitim alese. Pentru că această Ordonanță, domnule comisar, este realizată în acord cu prevederile Constituției României, care obligă atunci când Curtea Constională declară ca neconstituționale texte de lege, acestea în 45 de zile să fie puse în concordanță cu legea respectivă. În paranteză fie spus, un ministru al Justiției din guvernul precedent spunea că, în România, drepturile omului sunt un lux. 

Da, Domnule Președinte, sunt un lux pentru că această Curte Constituțională a constatat faptul că se fac abuzuri cu privire la dreptul de apărare, cu privire la faptul că sunt interceptări fără mandat de la judecător, că abuzul în serviciu este o incriminare prea largă, că dreptul cetățeanului la garanțiile procesuale nu este respectat.

Statul român este motivat să lupte împotriva corupției și a dovedit-o. Dar bătălia corupției nu înseamnă în nici un caz justiție selectivă, justiție abuzivă.

Justiția trebuie să fie egală pentru toți și de aceea salut faptul că vom avea o investigare foarte clară a ceea ce se întâmplă în România, și nu o manipulare emoțională.  

Înțeleg, dle președinte, că România este un partener credibil și un membru credibil al UE. Nu aș vrea, pentru poporul român, să punem în discuție această credibilitate, sub un pretext pur politic. Inclusiv DNA, principala instituție care se revendică astăzi ca apărător al corupției (! - n.r.) a fost înființată prin OUG. Nu putem, dle președinte, în numele unei bătălii, care este corectă, care este legitimă, cu mijloace neoneste, să schimbăm o putere politică."


Barbara SPINELLI, GRUPUL CONFEDERAL AL STÂNGII UNITE EUROPENE/ STÂNGA VERDE NORDICĂ: "În Italia au existat mai multe tentative de a depenaliza corupția"

"Dle președinte, zeci de mii de români ies în stradă să manifesteze împotriva a două OUG care depenalizează corupția sub un anumit prag. Sunt solidară cu lupta poporului român și cu reacția președintelui Iohannis, care a vorbit despre aceste OUG ca fiind o zi neagră pentru România.

Sunt din Italia și știu ce vrea să spună când vorbește despre doliu, despre o zi neagră. În Italia au existat mai multe tentative de a depenaliza corupția și în anii regimului Berlusconi, a existat chiar și o complicitate cu mafia. Pot să vă asigur că lupta anticorupție a fost, de fapt,  consolidată. Este o rușine modul în care ordonanțele de urgență au fost adoptate - pe ascuns, noaptea, fără a cosnulta Parlamentul și Curtea Constituțională.

Este un mod de a acționa care se întâmplă destul de des în Europa. Forțele politice care câștigă alegerile se comportă ca și cum această victorie le-ar pemite să abolească înseși controalele co nstituționale pe care se bazează democrațiile noastre. Protestele cetățenilor, și din presă, din România, ne amintesc că și asociațiile cetățenilor, și presa sunt puteri în stat, care trebuie să echilibreze puterea centrală, mai ales într-o perioadă de criză economică și socială.

Guvernul român spune că este necesar să se adopte această legislație pentru a scădea populația încarcerată. Dar această scuză nu stă în picioare, acest argument a fost folosit și în Italia. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupți să scape de închisoare. Atât.


Cetățenii, ONG-urile, judecătorii, chiar și președintele român denunță acest comportament. Și au dreptate, după părerea mea modestă." 

Maria GRAPINI, S&D, întrebare:
"Stimată colegă, ați vorbit de două ordonanțe. Cunoașteți situația reală în România? Știți că nu este vorba de două ordonanțe? Știți că ordonanța de grațiere este trimisă în Parlament sub formă de lege. 

Și al doilea, dacă președintele țării dvs. ar incita populația, mergând la un miting neautorizat, el este mediator, nu incitator, și ar refuza să desecretizeze niște documente, legate de cercetările, în echipe mixte, SRI și justiție, ați considera imixtiune în justiție, pentru că experții nostri judiciari, asociațiile profesionale consideră imixtiune în justiție?"


Barbara SPINELLI:
"Nu doresc să intru în detalii. Știu că e vorba de ordonanțe de urgență, vă rog însă să nu vorbiți despre interferențe în justiție, pentru că am auzit de astfel de declarații și in Italia, când e vorba de corupție în politică."

"Cei responsabili de corupție spun, în general, că există interferențe în justiție. Eu vă rog doar să aveți grijă."

Judith SARGENTINI, GRUPUL VERZILOR / ALIANȚA LIBERĂ EUROPEANĂ: "trebuie să acționăm de urgență"

"Protestele din ultimele zile, din România, arată faptul că românii iau foarte în serios democrația. Am înțeles că ministrul pentru mediul de afaceri dorește să demisioneze pentru că nu este de acord cu măsurile adoptate de acest guvern.

Peste tot, toată lumea are impresia că trebuie să acționăm de urgență. Corupția este începutul putrezirii sistemului și încrederea față de vecin, față de celalălalt,  poate să fie cangranată.


Dl Timmermans spunea că România este pe calea cea bună, este pe finalul acestui maraton, mă întreb pentru ce se iau toate aceste măsuri contrare. Cred că trebuie să continuăm să lucrăm împreună. Am văzut ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia, am văzut ce se întâmplă dacă nu reacționăm suficient de repede."