Susținem o voce unitară a UE în viitoarele negocieri privind procesul Brexit, pe baza principiilor europene agreate de toate statele membre, a declarat, miercuri, în Senat, ministrul delegat Ana Birchall.

UPDATE

"Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor și instituțiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părți, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană și Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetățenilor români în Marea Britanie”, a declarat Sorin Grindeanu.

Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (UK), în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu UK post Brexit și în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

De asemenea, Guvernul României va acționa cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalitățile de cooperare cu Regatul Unit în spațiul economic european, menținerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie, cât și ale celor britanici din Uniune, potrivit unui comunicat.

 "Pentru România, Regatul Unit este un partener esențial și așa va rămâne. Țările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaștere a legăturilor speciale și a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internațional. Dorim  aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate și de apărare, cât și pe cea privind dezvoltarea cooperării economice și intensificarea prezenței culturale britanice în România”, a precizat premierul Grindeanu.

Interesele românilor din Marea Britanie

O prioritate pentru Executivul român este reprezentarea și protejarea intereselor cetățenilor români din Marea Britanie. Astfel, Sorin Grindeanu a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunității românești și cu autoritățile britanice.

"Suntem preocupați  de protecția drepturilor și a intereselor cetățenilor români care trăiesc, lucrează și studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară  asigurarea unui tratament egal și echitabil pentru cetățenii români în raport cu cetățenii celorlalte state membre”, a afirmat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

+++

”Marea Britanie a declanșat oficial procesul de ieșire din Uniunea Europeană. Prioritățile PPE în negocierile privind #Brexit-ul sunt, în primul rând, securizarea drepturilor cetățenilor europeni aflați în Regatul Unit și asigurarea că Marea Britanie își respectă obligațiile la Bugetul Uniunii Europene câtă vreme este stat membru al UE. În viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie trebuie să existe reciprocitate. Dacă Marea Britanie va introduce vize pentru cetățenii români, atunci toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să impună vize pentru cetățenii britanici”, a scris europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan pe Facebook.

+++

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a participat, miercuri, la ședința comună a Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru afaceri europene din Senat.

În cadrul ședinței, ministrul delegat a transmis membrilor comisiilor o informare asupra notificării de către Marea Britanie a deciziei de retragere din Uniunea Europeană, conform art. 50 TUE.

Referitor la notificarea privind ieșirea Marii Britanii din UE, ministrul delegat a arătat că aceasta "este o decizie ale cărei consecințe procedurale, politice și juridice vor domina agenda europeană o perioadă bună de timp, cu siguranță pentru următorii doi ani, cel puțin. Demarăm, practic, o etapă importantă, în care trebuie să ne angajăm, la nivelul Uniunii, ca și la nivel național, ca parteneri fermi, dar și constructivi în procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE”, potrivit unui comunicat MAE.

Ana Birchall a subliniat faptul că Brexit determină un impact major asupra viitorului Uniunii, precum și asupra politicilor europene comune.

În perioada următoare, România va efectua o evaluare temeinică a tuturor dosarelor sectoriale pentru a releva modul în care procesul Brexit influențează interesele și postura europeană și internațională a României și pentru a defini cât mai precis ce urmărește să obțină la finalul negocierilor pe fiecare domeniu în parte.

 

"Susținem o voce unitară a UE în viitoarele negocieri privind procesul Brexit, pe baza principiilor europene agreate de toate statele membre, în acord cu liniile fundamentale convenite la nivel european și menținând un dialog strâns cu negociatorul șef Michel Barnier și cu echipa sa. România intenționează să aibă un rol constructiv, cu respectarea tuturor principiilor, între care menținerea unității statelor membre și prezervarea libertăților și valorilor europene rămân cruciale”,

a mai punctat ministrul delegat Ana Birchall.

Totodată, Birchall a susținut că dialogul pe această temă cu reprezentanții Comisiei Europene, precum și exemplul altor state membre, au relevat importanța organizării, la nivel național, a unei structuri de coordonare inter-ministerială pe tema dosarului Brexit, motiv pentru care, în ședința din 22 martie, Guvernul României a adoptat decizia de constituire a mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Referitor la pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE în 2019, Ana Birchall a declarat: "Exercitarea Președinției Consiliului UE reprezintă o provocare majoră pentru fiecare stat membru, care poate și trebuie transformată într-o oportunitate prin care putem așeza România în rândul actorilor cu adevărat relevanți în plan regional și european.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat al Afacerilor Europene a solicitat sprijinul parlamentarilor în demersurile ulterioare referitoare la dosarul Brexit și pe tema preluării de către România a Președinției Consiliului UE, inclusiv prin desemnarea unor persoane de contact care să participe la ședințele inter-ministeriale pe aceste două dosare prioritare.

Marian-Jean Marinescu: Niciun stat nu ar trebui să negocieze direct cu Londra

Uniunea Europeană pierde imagine și credibilitate în urma Brexit, dar și pentru Marea Britanie va fi o mare problemă, a declarat, la RFI, eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Întrebat dacă ar trebui să poarte România negocieri directe cu Londra, în contextul Brexit, Marinescu a răspuns: "Nu. Cred că nici un stat nu ar trebui să facă acest lucru. De fapt, este dorința Marii Britanii să încerce să facă niște acorduri bilaterale și în felul acesta să dividă Uniunea și să obțină niște condiții mai bune pentru ea (…). În orice negociere ceri ceva și dai ceva. Ce am putea da noi? Și nu știu dacă noi am putea să obținem mai mult decât ar obține Uniunea”.