Cancelarul Christian Kern, de centru-stânga, a acuzat țările din Europa de Est că sunt "exportatoare de șomaj". Social-democrații din Austria (SPÖ) încearcă să-și recâștige alegătorii “migrați” către extrema-dreaptă.

Prezentându-și planul economic pe 10 ani, cancelarul social-democrat s-a referit la o serie de măsuri dure, ce au ca scop scăderea șomajului și recâștigarea votanților care în ultimul timp au preferat Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, scrie Deutsche Welle.

Kern a făcut apel la Uniunea Europeană să permită angajatorilor austrieci să acorde prioritate la angajare conaționalilor. "Doar dacă nu există un șomer potrivit pentru un anume loc de muncă, acesta să fie oferit” unei alte persoane din statele membre, propune cancelarul austriac.  

Propunerea sa vizează în special lucrătorii din țările est-europene, pe care le acuză că "exportă șomajul lor în Austria”.

Planul economic al cancelarului include mai multe teme favorite ale extremiștilor din FPÖ, precum imigrația și solicitanții de azil. Astfel, Christian Kern vrea ca numărul cererilor de azil să scadă de la 35.000 la 17.000 anual. Totodată, el vrea măsuri împotriva multinaționalelor care-și înregistrează afacerile în state cu fiscalitate redusă.   

Planul include și măsuri dragi SPÖ, precum creșterea fondurilor pentru sănătate și majorarea salariului minim, la 1.500 de euro pe lună.

Kern și-a prezentat planul economic la Wels, un oraș în care primarul este membru FPÖ și care era, altădată, un bastion al SPÖ. Mulți votanți de aici ai extremei drepte sunt foști susținători ai social-democraților, nemulțumiți de disputele permanente care au caracterizat actuala coaliție guvernamentală, formată de SPÖ cu conservatorii (ÖVP).

Cele două partide au suferit o înfrângere umilitoare anul trecut, când nu au reușit să aibă niciun reprezentant în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Revenirea în forță a extremei drepte, al cărei candidat a fost la un pas de a câștiga prezidențialele, are loc în contextul unui număr mare de refugiați care au ajuns în Austria de la începutul anului 2015, spre nemulțumirea unei părți a populației.

"Celor care nu mai cred în noi, celor care sunt dezamăgiți de noi, celor care sunt probabil supărați, le spun: am auzit mesajul vostru și vă înțeleg dezamăgirea (…) De astăzi vom schimba lucrurile", a afirmat Kern.

Alegerile parlamentare vor avea loc anul viitor.