Apartenența la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulți europeni, arată un Eurobarometru comandat de PE. Românii ar dori o mai mare implicare a UE în diverse domenii, de la combaterea terorismului, la agricultură și problema migrației.

Conform celui mai recent Eurobarometru - studiul ce vizează atitudinile europenilor - cifrele s-au întors practic la nivelul anterior crizei începute în 2007, notează Biroul de Informare al PE de la București. 

Sondajul arată că 57% dintre europeni consideră că apartenența țării lor la UE este un lucru bun, în creștere cu 4 puncte procentuale față de sondajul din septembrie 2016 și aproape la același nivel ca în 2007 (58%), înainte de începerea crizei financiare și economice.

54% dintre români consideră un lucru bun faptul că țara noastră este în UE, față de 53% în 2016.

Procentele diferă semnificativ de la o țară la alta: de la 84% în Luxemburg și 81% în Irlanda, la 34% în Grecia și 33% în Cehia.

De remarcat că 49% dintre britanici spun că apartenența la UE e un lucru bun (în creștere cu două procente față de anul trecut), 24% spun că e un lucru rău (în scădere cu două procente), 22% au răspuns că nu e nici un lucru bun dar nici un lucru rău, iar 5% nu știu.

O nevoie mai mare de acțiune la nivelul UE

Reacționând la ultimele evenimente geopolitice, 73% din respondenți preferă găsirea unui răspuns comun de către UE, și nu acțiuni naționale individuale, la situații precum: instabilitate tot mai mare din lumea arabă (73% în UE, față de 55% în România), creșterea influenței Rusiei (71% în UE, față de 57% în România) și a Chinei (71% în UE, față de 55% în România), Brexit (63% în UE, față de 51% în România) sau alegerea lui Donald Trump (64% în UE, față de 48% în România). 

O majoritate puternică cere, de asemenea, ca UE să facă mai multe eforturi pentru a face față provocărilor curente, cum ar fi lupta împotriva terorismului (80% în UE, 78% în România) și șomajului (78% în UE, 78% în România), protecția mediului (75% în UE, 76% în România) și combaterea evaziunii fiscale (74% în UE, 79% în România). 

Alte așteptări ale românilor

  •   72% dintre români doresc ca UE să facă mai mult în privința promovării democrației și păcii în lume.
  • 76% cred că e nevoie de mai multă implicare în problema migrației.
  • 79% pledează pentru mai multe eforturi ale UE în domeniul sănătății și protecției sociale.
  • 72% ar dori mai multă implicare a Uniunii în protecția granițelor externe.
  • 73% doresc ca UE să se implice mai mult în politica de securitate și de apărare.
  • 66% cred că Bruxellesul ar trebui să facă mai mult în privința egalității de tratament între bărbați și femei.
  • 70% apreciază că UE trebuie să intervină mai mult în aprovizionarea cu energie și securitate energetică.
  • 70% vor mai multă implicare în politica economică.
  • 67% își doresc ca UE să facă mai multe eforturi în domeniul politicii externe.
  • 76% văd un rol mai important al Bruxellesului în agricultură.
  • 70% dintre români preferă găsirea unui răspuns comun la nivel european în ceea ce privește politica industrială.

Rezultatele Eurobarometrului arată că, în general, românii doresc o implicare mai mare a Uniunii Europene în diverse domenii, în comparație cu media europeană. Există și diferențe de 20 de procente între implicarea dorită de români și media europeană: în domeniul agriculturii, 18% în cazul politicii industriale, 15% în cazul politicilor economice sau 10% în privința politicii externe.

Vocea cetățenilor

Un număr din ce în ce mai mare de europeni (43% în UE, 45% în România) consideră că vocile lor contează la nivel european, mai mult ca în orice alt an din 2007 până în prezent, și cu 6 procente în plus față de 2016.

În cazul României, creșterea este de 7 procente față de anul trecut. 63% dintre europeni, respectiv 48% dintre români, consideră că vocea le este auzită la nivel național.

Interes pentru afacerile europene?

La această întrebare, 43% dintre respondenții din România s-au declarat interesați, față de 56% ,media europeană, și 57% au spus că nu sunt interesați.

Rugați să spună dacă Parlamentul European alege președintele CE, 58% au răspuns afirmativ (60% media europeană), 21% au spun că nu (14% media europeană) și 21% că nu știu (26% media europeană).

Inegalitățile sociale sunt încă semnificative

O majoritate copleșitoare a europenilor (84% în UE, 74% în România) susțin că inegalitățile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred că pentru mulți ani criza va continua.