Sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, Turcia a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puțin pentru moment, spune comisarul european Johannes Hahn. Președintele turc anunță un referendum privind aderarea țării sale la UE.

”Tuturor le este clar că Turcia se îndepărtează, cel puțin pentru moment, de perspectivele europene”, a declarat, pentru Reuters, comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. 

”Trebuie să vedem ce se va putea face în viitor, pentru a decide dacă putem relua un fel de cooperare", a declarat Hahn, explicând că nu a mai avut întâlniri pe teme economice cu Turcia, din ianuarie anul trecut, deși astfel de întrevederi au legătură cu negocierile de aderare. 

”Scopul relației noastre trebuie să fie altul”, a declarat Hahn, după o întâlnire a miniștrilor europeni de Externe, în Malta, în cadrul căreia Franța și Germania au pledat pentru un nou acord cu Ankara în materie de securitate și relații comerciale. 

Erdogan vrea referendum

Supărat că UE nu a decis nici măcar ridicarea vizelor pentru cetățenii turci, Recep Erdogan a evocat de mai multe ori organizarea unui referendum privind relația cu Uniunea.

Pe 17 aprilie, imediat după referendumul  privind extinderea prerogativelor sale, președintele turc a adus în discuție posibilitatea organizării unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană: ”Ne fac să așteptăm de 54 de ani la porțile Uniunii Europene, nu-i așa? (...) Vom merge în fața poporului și vom asculta decizia sa (...) Uniunea Europeană amenință cu blocarea negocierilor. Sincer să fiu, nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!".

Într-un interviu acordat Reuters săptămâna trecută, Erdogan a declarat că Turcia nu va aștepta la poarta Europei pentru totdeauna și ar putea renunța la negocierile de aderare, dacă persistă fenomenul creșterii islamofobiei și a ostilității față de Ankara din partea unor state membre. 

Luni, într-un interviu acordat televiziunii indiene, Erdogan a declarat că Turcia va decide printr-un referendum, dacă va continua negocierile de aderare, scrie AP, preluată de Washington Post.

Marți, în cadrul unei ceremonii prilejuite de revenirea sa în AKP, partidul aflat la putere, președintele turc a afirmat: ''De acum înainte nu există nicio altă opțiune decât deschiderea capitolelor (de negociere) pe care nu le-ați deschis încă. Dacă nu le deschideți, atunci la revedere''.

Poziția Parlamentului European

În noiembrie anul trecut, deputații europeni au adoptat o rezoluție care cere suspendarea temporară a negocierilor atâta vreme cât în Turcia vor continua represiunile.

 În rezoluție se arată că Turcia ar trebui să rămână, totuși, ”ancorată” la UE, europarlamentarii promițând să-și revizuiască poziția atunci când ”măsurile disproporționate de represiune” din starea de urgență instaurată în Turcia vor fi ridicate.

”Turcia este un partener important al UE”, au spus eurodeputații. ”Dar în parteneriate, voința de a coopera trebuie să fie de ambele părți (...). Turcia nu arată voință politică, acțiunile guvernului îndepărtează Turcia de drumul ei european”,  au mai spus europarlamentarii.


Pe 26 aprilie, în cadrul unei dezbateri despre Turcia, președintele Parlamentului, Antonio Tajani, a afirmat că ”UE nu are nicio intenție de a închide ușa cetățenilor turci, care ne rămân prieteni”.

 

”Pe de altă parte, nu putem să ne întoarcem cu spatele când au loc evenimente opuse construcției europene. Libertatea presei, libertatea de exprimare sunt drepturi vitale pentru oricine dorește să adere la UE, iar pedeapsa cu moartea este o condiție inviolabilă”,

a adăugat liderul PE.

O parte dintre deputați au propus să se meargă mai departe, conform unui comunicat al PE.

Manfred Weber (PPE, Germania) a susținut că ”Turcia merge în direcția greșită” și este timpul ca relația să fie reevaluată.

Syed Kamall (CRE, Regatul Unit) a precizat că ”trebuie să fim cinstiți cu Turcia și să-i spunem că este posibil să nu devină niciodată membru UE”.

În schimb, Kati Piri (S&D, Olanda), raportor pentru progresul Turciei către aderarea la UE, a fost împotriva încetării negocierilor de aderare: ”În Turcia sunt milioane de oameni care împărtășesc valorile europene, milioane care doresc ca UE să rămână ancora reformelor din țara lor”.

Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) a propus crearea unui acord nou cu Turcia în domeniul comerțului și societății civile: ”Cred că este momentul critic în care să intrăm într-o colaborare nouă și să facem o nouă propunere Turciei”.