Când vine vorba de viitorul UE, eurodeputații sunt împărțiți în două tabere: cei care vor menținerea unității și a continuării procesului de integrare și cei care pledează pentru o Europă cu două sau mai multe viteze.

În dezbaterea de marți din plenul Parlamentului European despre viitorul Uniunii viziunea italianului Mercedes Bresso (S&D) și a germanului Elmar Brok (EPP), care doresc menținerea unității celor 27 de state membre, a intrat în coliziune cu cea a belgianului Guy Verhofstadt (ALDE), care pleadează pentru o Europă cu două viteze condusă de statele din Zona Euro, scrie EurActiv.com.

Liderul liberalilor europeni consideră că este nevoie de o modificare a tratatelor europene, în timp ce Brok și Bresso susțin că UE trebuie să folosească pe deplin prevederile din Tratatul de la Lisabona și abia apoi să-l reformeze.  

Cele două viziuni privind viitorul UE – cuprinse în două moțiuni de rezoluție - sunt complementare și fac parte dintr-un pachet legislativ al cărui scop constă în clarificarea poziției PE privind viitorul Uniunii, în preajma împlinirii a 60 de ani de la Tratatul de la Roma (25 martie).

Dezbaterea de marți a vizat și o a treia rezoluție, cea a germanului Reimer Böge (PPE) și a francezului Pervenche Berès (S&D), referitoare la lipsa de convergență și cooperare politică în Zona euro.

Rezoluția propune o strategie privind convergența, strategie care să se axeze pe piața muncii, investiții, productivitate și coeziune socială, precum și pe un buget al Zonei euro. 

 

Propunerile liderului ALDE: 

  • O Europă mai puternică
  • Un guvern al Zonei euro
  • Un ministru european de Finanțe
  • O Comisie mai redusă, cu doar doi vicepreședinți: ministrul de Finanțe și ministrul de Externe
  • Un singur sediu pentru Parlamentul European
  • Consiliul UE să devină "a doua cameră” a Legislativului
  • Ratificarea tratatelor să se facă prin referendum la nivel european.
De partea cealaltă, Elmar Brok consideră că multe probleme pot fi rezolvate dacă toate statele membre vor coopera, insistând că nu este nevoie de o modificare a tratatelor.

"Unii sugerează fragmentarea Europei și fiecare să se descurce singur. Nu, Europa este mai mult decât suma tuturor statelor membre. Trebuie să fie mai mult de atât dacă vrea să exercite influență în lume”, a declarat europarlamentarul german.

"Nu vrem o nouă instituție pentru Eurogrup, nu sunt în favoarea unei divizări între țările din Zona euro și statele non-euro”, a mai declarat Brok, membru al CDU, formațiunea cancelarului Angela Merkel.

 

Opiniile exprimate de Elmar Brok ar putea părea surprinzătoare, după ce la summitul din Malta (3 februarie), Merkel și alți șefi de guvern au sprijinit ideea unei Europe cu mai multe viteze.

La Malta, Angela Merkel le-a spus reporterilor că ultimii ani au arătat că "vom avea o Uniune cu viteze diferite”, în timp ce președintele francez, Francois Hollande, a precizat că declarația de la Roma ar putea să includ[ sintagma "mai multe viteze”, accentuând însă faptul că "unitatea europeană este esențială”.

Într-un document cu propuneri pentru declarația de la Roma, Belgia, Olanda și Luxemburg au notat că "diferite căi de integrare și de cooperare consolidată ar putea oferi răspunsuri eficiente la provocările care afectează statele membre în moduri diferite". 

Românii din PPE, împotriva Europei cu două viteze

Delegația română din Partidul Popular Eurpean a anunțat săptămâna trecută că se opune unei Europe cu două viteze. 

"Ne opunem puternic unei astfel de idei care creează disensiuni în interiorul unei Uniuni care ar trebui să fie mai unită și mai coerentă în față amenințărilor și provocărilor vremurilor în care trăim. Delegația României în PPE se opune acestei idei și va vota împotriva acestui raport, daca aceste prevederi nu sunt eliminate înaintea votului din sesiunea plenară de la Strasbourg", potrivit unui comunicat.