Eurodeputatul Daciana Sârbu propune ca studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeași etichetă în state din Est și din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună și coordonate la nivel european.

Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeași etichetă în state din Est și din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună și coordonate la nivel european, iar instituțiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigură egalitatea consumatorilor în UE, a afirmat europarlamentarul român Daciana Sârbu, care a fost invitată să susțină o prezentare pe temă dublului standard în calitatea produselor în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic și Social European, informează un comunicat de presă al eurodeputatilor PSD.

Participanții la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci și medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al "dublului standard" la nivel european, potrivit sursei citate.

Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleași denumiri și etichete în state din Est și din Vest e o preocupare importantă pentru cetățenii din mai multe țări, printre care se număra și România, a arătat Daciana Sârbu.

Eurodeputata a subliniat că studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esențiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate, a propus o soluție în acest sens.

"Fără date certe, nu putem avea o înțelegere completă asupra situației și de aceea nu pot fi propuse soluții eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituțiilor europene, folosind aceeași metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate și de dovezi verificabile pentru a depăși blocajul actual: producătorii susțin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer că produsele să aibă aceeași calitate peste tot".

Responsabilitatea le revine instituțiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară, a avertizat eurodeputată, care a susținut că auto-reglementarea nu poate fi o soluție.

"Inițiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetățenilor sunt binevenite, dar nu ne putem bază pe ele că unic instrument pentru a rezolvă această situație. E nevoie de implicarea instituțiilor, atât la nivel european, cât și în statele membre. A lasă industria alimentară să rezolve problemă în relația directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, așa cum s-a văzut și în alte situații", a arătat Daciana Sârbu.

Potrivit comunicatului citat, prezentarea a fost susținută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor și mediului, la care au participat mai mulți experți și lideri ai asociațiilor pentru protecția consumatorilor din țări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Unii participanți la dezbatere au subliniat faptul că nu doar alimentele, ci și alte categorii de bunuri și servicii ar putea fi afectate de acest "dublu standard"-exemplele oferite de aceștia fiind medicamentele și serviciile bancare.

Articol preluat integral de pe HotNews.ro în cadrul proiectului Youth Parlamentor 2.0.