Masacrarea Ordonanței de Urgență 51/2016, care oprește tăierile ilegale de copaci, este discutata, din nou, miercuri, în Camera Deputaților.

Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor discuta miercuri din nou Ordonanta de Urgenta 51/2016, care a introdus sanctiuni usturatoare pentru taierile ilegale de padure si transportul lemnului, acestea mergand pana la confiscarea lemnului si a masinilor, dar si sanctiuni pentru personalul silvic care de multe ori este complice.

Proiectul a fost discutat si in urma cu doua saptamani, iar la discutia de atunci s-a cerut desfiintarea actului normativ prin diminuarea la minim a amenzilor, dar si eliminarea sanctiunilor impotriva personalului silvic.

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, dupa adoptarea OUG 51/2016, taierile ilegale au fost reduse cu peste 50%, iar pretul lemnului s-a dublat, semn ca s-a diminuat cantitatea de lemn introdus ilegal pe piata. Lemnul taiat ilegal se vindea la negru la un pret mult mai mic.

Greenpeace Romania, WWF Romania, Fundatia Eco-Civica, Federatia Coalitia Natura 2000 si EcoAssist - Plantam fapte bune in Romania sustin revizuirea si aprobarea prin lege a OUG 51 privind contraventiile silvice, potrivit unui comunicat emis de Greenpeace Romania.

ONG-urile propun si o serie de amendamente la OUG 51/2016:

1. Lucrarile silvice executate in zone ce includ si posibile paduri virgine sau cvasivirgine, fara avizul Garzii Forestiere, trebuie sanctionate.

2. Lemnul recoltat ilegal confiscat de autoritati nu trebuie sa ajunga pe piata.

3. Recoltarea abuziva de lemn din paduri trebuie sanctionata in continuare.

Modificarea Ordonantei a fost discutata si in urma cu doua saptamani, iar la discutia de atunci s-a cerut desfiintarea actului normativ prin diminuarea la minim a amenzilor, dar si eliminarea sanctiunilor impotriva personalului silvic.

La discutia de la Comisia de Agricultura au luat parte reprezentanti de la Ministerul Apelor si Padurilor, RNP Romsilva, Federatia pentru Apararea Padurilor,  ASFOR,  Asociatia Proprietarilor de Fond Forestier, ASAS, ICAS,  Societatea Progrsul Silvic, Asociatia Proprietarilor de Paduri, Fundatia ECO Civica si  Federatia Nostra Silva, potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei, iar in linii mari, cu cateva exceptii, s-a cerut diminuarea amenzilor, dar si eliminarea sanctiunilor impotriva personalului silvic.

Parlamentul European a adoptat pe 8 aprilie 2015  documentul "O noua strategie a UE pentru paduri si sectorul forestier". Acesta indeamna statele membre UE la o gestionare durabila a padurilor "intrucat padurile gestionate in mod durabil sunt extrem de importante pentru crearea de valoare la nivel local, regional, european si international, asigurarea locurilor de munca in zonele rurale si contribuie la o societate bazata pe bioeconomie, reprezentand un beneficiu pentru sanatatea umana, in special in regiunile dezavantajate structural, contribuind, totodata, intr-o mare masura la protejarea mediului, a climei si a biodiversitatii".

In Rezolutia Parlamentului European din 14 octombrie 2015 referitoare la un nou acord international de la Paris privind schimbarile climatice se arata ca  ca defrisarile si degradarea padurilor sunt responsabile pentru 20% din emisiile globale de gaze cu efect de sera si subliniaza rolul padurilor in atenuarea schimbarilor climatice si necesitatea de a consolida capacitatile de adaptare si rezilienta padurilor la schimbarile climatice.

In acelasi document se solicita UE sa isi urmeze obiectivele de oprire a pierderilor padurilor de la nivel mondial pana in 2030 si cel putin de a injumatati defrisarile padurilor tropicale pana in 2020, comparativ cu nivelurile din 2008.

Rezolutia subliniaza ca realizarea acestor angajamente, impreuna cu refacerea a 350 de milioane hectare de padure, astfel cum s-a solicitat in Declaratia de la New York privind padurile, ar putea reduce emisiile de CO2 cu 4,5-8,8 miliarde de tone pe an pana in 2030.


Subiectul, pe larg, pe HotNews.ro.

Hoția de păduri: deputații o vor reinstaurată. VIDEO cu lucrările Comisiei (deputați)

Mai mult pe EurActiv »