Parlamentul European va decide în această seară dacă amână sau nu negocierile privind acordarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, relatează Report.md.

Parlamentarii europeni au amânat acordarea a 100 milioane de euro Republicii Moldova. Astăzi urmau să fie discutate modalitățile de acordare a banilor, între: reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, dar s-a decis amânarea discuțiilor la acest subiect pentru cel puțin o lună, scrie Europa Liberă.

Potrivit corespondenților Europei Libere, mai multi deputați ai Partidului Democrat din Moldova s-au aflat astăzi la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanții partidelor de centru-dreapta – PPE și ALDE – să renunțe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova.

***

Dis-de-dimineață, europarlamentarii s-au reunit în grupurile parlamentare pentru a dezbate subiectul. 

"Negocierile vor fi foarte dure și vor ține cont de situația din teren (din R. Moldova - n.r.)”, a declarat pentru Report.md vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentului European, Siegfried Mureșan. Potrivit lui, decizia finală urmează să fie aprobată în cadrul dezbaterii din această seară, de la Strasbourg.

"Se va ține cont de acele condiționalități formulate anterior care se referă la combaterea corupției, respectarea standardelor democratice și statul de drept", a precizat Mureșan.

Europarlamentarii discută și despre raport de cheltuire a banilor oferiți deja de UE Republicii Moldova pentru reformarea justiției.

Subiectul privind posibila amânare a negocierilor privind acordarea celor 100 milioane de euro Republicii Moldova a fost inițiat de două grupuri politice din Parlamentul European - Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților.

Acestea au făcut demersuri pentru amânarea discuțiilor, invocând încercarea Partidului Democrat (care controlează puterea în Moldova) și a Partidului Socialiștilor (subordonat președintelui pro-rus Igor Dodon) de a renunța la sistemul electoral proporțional în favoarea celui mixt.

Chișinăul spera să primească prima tranșă de 30 de milioane de euro în această vară, până la vacanța Parlamentului European care va începe în luna iunie.

PD nu cedează

Pe de altă parte, democrații de la Chișinău, controlați de oligarhul Vlad Plahotniuc, rămân fermi pe poziții – actualul sistem electoral va fi schimbat.

 

"Este decis că vom schimba sistemul electoral. Este o decizie asumată a majorității parlamentare prin compromisul la care s-a ajuns pe data de 5 mai cu Partidul Socialiștilor. Nu se discută astăzi dacă se schimbă sistemul electoral. Va fi schimbat sistemul electoral. În anul 2018 alegerile parlamentare vor fi organizate pe baza sistemului mixt",

 

a declarat în mod categoric președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul din fruntașii PD și finul oligarhului Plahotniuc, în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova.

Mai mult, el a spus că Parlamentul European nu este instituția care poate să solicite Chișinăului un sistem electoral sau altul, iar condițiile pentru finanțarea de 100 milioane de euro țin doar de reforme. "Totu-i bazat pe merit", a menționat Candu.

Citiți continuarea pe Report.md.