Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să facă propuneri împotriva practicilor comerciale incorecte în sectorul alimentar, pentru a asigura venituri corecte pentru fermieri și o largă paletă de produse pentru consumatori.

Într-o rezoluție votată marți eurodeputații susțin că trebuie să fie asigurate relații comerciale corecte și transparente între producătorii, furnizorii și distribuitorii de alimente.

Comerțul corect ar trebui, la rândul său, să prevină supraproducția și risipa de alimente, se mai arată în text.

Dezechilibrele de venituri și de putere în sectorul alimentar trebuie combătute urgent pentru a îmbunătăți puterea de negociere a fermierilor, se arată în rezoluția aprobată cu 600 de voturi "pentru”, 48 "împotrivă” și 24 de abțineri.

Eurodeputații au subliniat faptul că fermierii și întreprinderile mici și mijlocii sunt în mod deosebit vulnerabili la practicile comerciale incorecte. Ei sunt uneori forțați să vândă în pierdere atunci când negocierile privind prețurile cu un partener mai puternic îi pun într-o situație dezavantajoasă, cum ar fi suportarea costurilor reducerilor din supermarket.

Consumatorii sunt și ei dezavantajați, întrucât accesul la produse noi și inovatoare și paleta de opțiuni sunt reduse, mai spun membrii PE.

Schemele voluntare și de auto-reglare au dus până acum la ”rezultate limitate”, din cauza lipsei unei aplicări corespunzătoare, reprezentării limitate a fermierilor, conflictelor de interese între părții și a faptului că nu se aplică întregului lanț alimentar.

O legislație cadru europeană este necesară pentru a lupta împotriva practicilor comerciale incorecte (UTP) și pentru a asigura că fermierii și consumatorii europeni pot beneficia de condiții corecte de vânzare și cumpărare, se mai spune în text.

Parlamentul European crede că Supply Chain Initiative și alte sisteme naționale și europene voluntare ar trebui promovate ”ca un supliment la mecanisme efective și puternice de aplicare la nivelul statelor membre, care să asigure că toate plângerile pot fi depuse anonim și care să stabilească penalități descurajante, în coordonare cu UE”.

Totodată, europarlamentarii încurajează producătorii și comercianții, inclusiv organizațiile fermierilor, să se implice în astfel de inițiative.