Parlamentul European va aproba viitorul acord privind Brexit doar dacă vor fi respectate drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie și cele ale britanicilor aflați în statele membre UE, a avertizat Guy Verhofstadt.

Bruxellesul și Londra ar trebui să negocieze urgent un acord privind statutul și drepturile cetățenilor, și asta chiar înainte de a începe alte discuții privind Brexitul, au apreciat europarlamentarii, în cadrul unei audieri organizată joi de comisiile Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Petiții (PETI) și Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL).

Europarlamentarii au subliniat că UE are "datoria morală" de a pune capăt incertitudinii create după referendumul din iunie 2016, atât pentru cetățenii europeni care trăiesc și muncesc în Regatul Unit, cât și pentru britanicii din alte state membre.

Negociatorul PE privind Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat că Legislativul european ar putea adopta o rezoluție în acest sens, după vacanța de vară. 

Europarlamentarul român Renate Weber (ALDE) a co-prezidat această audiere, una dintre primele axată pe efectele Brexit-ului.

"Atunci când ne gândim la consecințele Brexit-ului, nu există îngrijorare mai mare decât cea care privește soarta cetățenilor noștri. A tuturor celor care studiază, lucrează, domiciliază sau, pur și simplu, vizitează UK. Deloc de neglijat sunt și perspectivele cetățenilor britanici care lucrează sau trăiesc într-unul dintre cele 27 de state membre", a scris Weber pe Facebook.

Ea a mai spus că Brexit-ul "lovește fix în inima ideii de uniune, la baza căreia stau dreptul de liberă circulație și drepturile individuale":

 

"Am depus eforturi uriașe pentru a ne garanta aceste drepturi, iar securizarea lor este prioritară pentru Uniune".

Suedeza Cecilia Wikström (ALDE), președintele Comisiei Petiții, a subliniat și ea faptul că votul în favoarea Brexit a creat incertitudine pentru trei milioane de europeni aflați în Regatul Unit și pentru cei 1,2 milioane de britanici aflați în prezent în alte state membre.

"Acești oameni sunt îngrijorați și înspăimântați în legătură cu viitorul lor și, prin urmare, preocupările lor trebuie să fie prioritatea noastră principală, iar problemele legate de drepturile cetățenilor trebuie soluționate în primul rând. Nu trebuie să uităm niciodată că este vorba de oameni, ei nu sunt doar niște pioni în cadrul negocierilor. Este vorba despre valorile fundamentale ale omului și despre bun simț. Doar punând cetățenii pe primul loc putem în final să obținem un rezultat corect", a susținut ea.

Britanicul Claude Moraes (S&D), președintele LIBE, a subliniat rolul important al Parlamentului în negocieri, acela de a se asigura că vocea cetățenilor europeni va fi auzită pe parcursul negocierile privind ieșirea Londrei din spațiul comunitar. 

Pe 5 aprilie, PE a adoptat o rezoluție privind Brexit.

Rezoluția acordă o mare importanță tratamentului echitabil față de cetățenii celor 27 de țări care rămân membre UE și subliniază necesitatea reciprocității și non-discriminării între cetățenii Regatului Unit care trăiesc în UE și cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit.