Afirmația a fost făcută de președintele francez într-un interviu publicat luni de mai multe cotidiene europene.

El a declarat că "saltul european presupune o alegere clară privind forma sa de organizare", notează AFP, preluată de Le Figaro.

"Europa celor 27 nu poate să fie Europa uniformă în 27. De mult timp, această idee a unei Europe diferențiate, cu viteze diferite, cu ritmuri distincte pentru a progresa, a generat multă rezistență. Dar, în prezent, este o idee care se impune. În caz contrar, Europa va exploda", a mai declarat Hollande.

Întrebat dacă nu există alternativă la Europa cu mai multe viteze, Francois Hollande a răspuns: "Nu. Ori facem lucrurile diferit, ori nu le vom mai face împreună”.

"În viitor, va exista un pact comun, o piață internă cu o monedă unică, pentru unii. Dar, pe acest fundament, va fi posibil pentru unele state membre, care vor dori să meargă mai departe în apărare, mai departe în armonizarea fiscală sau socială, mai departe în cercetare, cultură, tineret”, a explicat președintele francez. 

Ideea unei Europe cu două viteze sau mai multe viteze a fost avansată săptămâna trecută și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în "Carta albă" privind viitorul Uniunii post-Brexit. 

După anunțul lui Juncker, miniștrii de Externe din Franța și Germania au semnalat într-o declarație comună că susțin ideea unei Europe cu mai multe viteze, o Uniune care să ia în calcul "diferitele niveluri de ambiție" ale statelor membre. 

România, în schimb, nu este de acord cu o Europă cu două viteze. Scenariul este respins de președintele Klaus Iohannis, de liderul PSD, Liviu Dragnea, precum și de mai mulți europarlamentari români.

Mai mult, într-un interviu pentru HotNews.ro, consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat că un asemenea scenariu ar duce la slăbirea coeziunii UE și poate chiar la dezintegrarea Uniunii.

O opinie diferită a fost formulată de purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan. 

El a declarat, pentru Adevărul, că nu va exista un nucleu dur predefinit, depinzând de România dacă vrea sau nu să facă parte acesta.

”Nucleul dur va fi format din acele state care doresc să se integreze mai mult. Noi va trebui să decidem, pe baza intereselor noastre, cu ce viteză dorim să ne integrăm. Noi înșine vom stabili dacă vom fi în nucleu dur sau nu. Repet, nu există un nucleu dur predefinit, cu atât mai mult cu cât sunt multe state care au aderat recent la UE și a căror populație este mai deschisă față de UE decât este populația unor state fondatoare ale UE”, a afirmat Siegfried Mureșan.