Parlamentul European a decernat ieri (24 noiembrie) Premiului Lux pentru cinematografie peliculei „Mustang”, coproducție Turcia- Franța, regizată de Deniz Gamze Ergüven. Filmul surprinde statutul femeilor și prejudecățile societățiilor conservatoare.

Martin Schulz a desemnat marți , în cadrul ceremoniei din plen de la Strasbourg, marele câștigător al cinematografiei pentru anul 2015. În acest an, trei pelicule au fost selectate pe lista finaliștilor pentru premiul Lux: „Mediterranea” ( o producție Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Qatar), de Jonas Carpignano, „Urok/ The Lesson” (Bulgaria, Grecia), de Kristina Grozeva și Petar Valchanov și câștigătorul „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven. 

Lungmetrajul „Mustang” surprinde povestea a cinci surori, dintr-un sat izolat din Turcia, care se străduiesc să trăiască într-o societate tradițională și conservatoare. Adolescentele, obligate să se căsătorească în ciuda voinței proprii, decid să își trăiască viața după propriile reguli, încearcând să se rupă de tradițiile rigide impuse de societate.

Schultz a declarat că „aceste filme foarte diferite ridică întrebări fundamentale: Cum trebuie continentul nostru de emigrație să se schimbe pentru a evolua într-un continent al imigrației? Care este rolul femeilor în societățile din jurul nostru? Cum afectează criza economică viața noastră în comun? Aceste filme europene merită sprijinul nostru și sunt mândru că Parlamentul European ajută și în acest an distribuția largă a lor.”


Sursă video: Official trailer IMDB

Regizoarea Deniz Gamze Ergüven a declarat  că, „în felul său, Mustang promovează idealurile Uniunii Europene. Mulțumesc pentru impactul pe care acest film îl are prin intermediul Premiului LUX”.

La rândul său, Silvia Costa (S&D, IT), președinta Comisiei de cultură și educație, din cadrul Parlamentului European, a declarat că:

”Premiul LUX este un exemplu de diplomație culturală, combinând sprijinul pentru exprimarea industriilor culturale și creative cu co-producțiile europene, promovând diversitatea lingvistică și culturală, propunând interpretări artistice ale realităților complexe care ne ajută să ne înțelegem între noi. Nu numai în Europa, ci și în lume”.

Surse: Parlamentul European, luxprize.eu