O comisie a Camerei Lorzilor susține că Londra poate părăsi UE fără a plăti vreo ”factură”. Eurodeputații români atrag însă atenția că după Brexit trebuie plătite pentru mii de britanici pensii din fonduri UE și finalizate programele în derulare.

Comisia pentru afaceri financiare a Camerei Lorzilor a anunțat că Marea Britanie poate părăsi Uniunea Europeană fără a plăti ”factura de divorț” de 60 de miliarde euro, așa cum, potrivit presei europene ar solicita Bruxelles-ul, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Guvernul este într-o poziție juridică ”solidă” de a ignora cererea UE dacă negocierile privind Brexit-ul se vor încheia fără un acord, se arată într-un raport publicat sâmbătă de comisia amintită.'

 

”Concluzia noastră este aceea că dacă nu se ajunge la un acord, atunci întreaga legislație UE va înceta să se aplice, iar Marea Britanie nu va face obiectul niciunei obligații de a furniza vreo contribuție financiară'',

potrivit raportului intitulat ”Brexit și bugetul UE”.

În ceea ce privește un alt subiect delicat în negocierile care vor urma după declanșarea procedurii oficiale de ieșire din UE - care ar urma să aibă loc luna aceasta - Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind Brexit, destinat în mod concret protejării drepturilor cetățenilor din UE, frânând astfel calendarul guvernului conservator condus de Theresa May.

Textul trebuie să treacă și prin Camera Comunelor, dar această amânare nu pune în discuție proiectul de lege ce autorizează activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Pensii europene pentru aproape 4.000 de britanici

Theodor Stolojan, președintele delegației României din PPE, a apreciat, săptămâna aceasta, la Bruxelles, că Marea Britanie nu se poate retrage din finanțarea proiectelor aflate în desfășurare.

Totodată, Stolojan a amintit că, în prezent, 3.800 de britanici primesc pensii din fondurile europene.

”Va trebui negociat cu Marea Britanie participarea la acest fond de pensii.Va fi o bătălie foarte cumplită”, a declarat europarlamentarul român. 

Punctând faptul că pentru Marea Britanie ”interesul major” este să păstreze accesul la Piața Unică, Theodor Stolojan a reamintit că România și celelalte state membre condiționează acest acces de respectarea tuturor celor patru libertăți fundamentale ale UE: libera circulație a persoanelor, libera circulație a mărfurilor, libera circulație a serviciilor și libera circulație a capitalurilor.

 

”Marea Britanie a declarat deja, inclusiv în Carta albă, că dorește să pună control la libera circulație. E de înțeles. Întrebarea e cum vor să pună controlul și aici lucrurile sunt încă neclare, pentru că, la ora actuală, Marea Britanie nu e în Schengen, deci control există, zicem noi. Ei zic nu, noi vrem să numărăm imgranții, or, în acest moment, avem probleme pentru că înseamnă obstacol în privința liberei circulații a locurilor de muncă. Acum UE spune că aceasta este o linie roșie. O să vedem cât de roșie este”,

 

a subliniat Stolojan.

Referitor la români, Theodor Stolojan a reafimat faptul că europarlamentarii români și Bucureștiul sunt interesați ca lucrătorii români din Regatul Unit să aibă în continuare aceleași drepturi ca și cetățenii britanici care trăiesc în UE.

În acest sens, el a afirmat că România se va opune dorinței Marii Britanii de a le restricționa drepturile sociale. 

La rândul său, Marian-Jean Marinescu (PPE) a atras atenția că negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui terminate în martie-aprilie 2019, deoarece alegerile pentru Parlamentul European sunt programate în mai 2019.

”Dacă nu se termină negocierile și Marea Britanie nu iese, ce se întâmplă, se fac alegeri și în Marea Britanie, într-o țară care negociază să iasă? Va fi o imagine foarte negativă, trebuie neapărat terminate”, a spus Marinescu.

Totodată, el a spus că în această perioadă trebuie rezolvată și problema bugetului, mai ales că Londra n-ar mai vrea să dea bani în 2020, deși vor fi în derulare programe finanțate din fonduri europene, inclusiv în Marea Britanie.

Marinescu a mai spus că se discută posibilitatea ca bugetul pentru următorul exercițiu financiar să se adopte în 2019 și să fie doar pe cinci ani, începând din 2021.

Renate Weber: Nimeni nu e pregătit de o negociere pentru Brexit

Europarlamentara ALDE consideră că ”nimeni nu este pregătit de o negociere pentru Brexit”.

”De fapt, Marea Britanie ar vrea să continue așa cum a fost și până acum, că a avut toate opt-out-urile pe care și le-a dorit, a avut parte de responsabilități mici și de beneficii mari. Și acum negociază  «ce de aici îți mai dau eu ție»”, a declarat Weber, într-o întâlnire cu jurnaliști români, la Bruxelles.