Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu explică pentru EurActiv ce măsuri ar trebui să ia instituțiile UE pentru a stopa valul populist, subliniind că e nevoie de reindustrializarea Europei. Marinescu pledează pentru simplificarea accesării fondurilor.

EurActiv: Ați fost reales recent în funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European, prilej cu care ați spus că următoarele 12 luni vor fi decisive pentru viitorul Europei. De ce?

Marian-Jean Marinescu: Se va decide ce înseamnă Brexit, pentru că deocamdată nu știm exact. Să vedem dacă se utilizează articolul 50, să vedem dacă se începe procedura de negociere și după aceea să vedem ce înseamnă negocierea. Este foarte important acest moment. Următoarele 12 luni înseamnă alegeri în Franța - și acolo știți foarte bine că va fi o campanie foarte complicate - și Germania. Sunt lucruri care decid până la urmă ce se întâmplă în Europa.

Plus că în 2017 vor începe discuțiile despre următorul cadru financiar, următorul buget al UE pe șapte ani. Iarăși foarte important pentru că atunci vom vedea încotro se îndreaptă statele membre: spre o strângere a Uniunii sau fiecare pe linia lui.

EurActiv: Ce pot face instituțiile europene pentru a opri valul populist?

Marian-Jean Marinescu: Cred că instituțiile europene ar trebui să schimbe puțin abordarea. După alegeri (pentru conducerea PPE – n.r.) am avut o primă întâlnire în care am discutat, a spus fiecare cam ce gândește.

Eu am spus atunci că trebuie să încercăm de la nivelul Uniunii, chiar dacă nu este atribuția Uniunii, să încercăm să reindustrializăm UE, pentru că până la urmă oamenii așteaptă locuri de muncă și un salariu decent. Pentru asta avem nevoie de stabilitate economică. Ca să ai stabilitate economică, ai nevoie de industrie, nu ai nevoie numai de servicii sau de tot felul de noi domenii, ai nevoie și de industrie pentru că ai nevoie de locuri de muncă de toate felurile. Trebuie să facem ceva. Este atribuția în general a guvernelor, pentru că ele aplică această politică, dar și Uniunea ar trebui să facă acest lucru.

A fost o încercare acum vreo patru ani, când era (Antonio) Tajani comisar la industrie, a făcut o propunere privind reindustrializarea Europei dar nu s-a continuat. Eu cred că asta ar trebui să facem, în felul acesta combatem populismul. Dacă îl combatem cu vorbe, nu cred că este eficient.


Pe de altă parte, trebuie să simplificăm foarte mult regulile, în special de accesare a banilor europeni. Nu să eliminăm condițiile care asigură o derulare corectă a fondurilor, ci să simplificăm regulile, pentru că birocrația a ajuns foarte mare, din păcate, este la un nivel foarte înalt. Și nu numai la noi sunt probleme, am auzit autorități locale din Germania care preferă să se ducă la bancă să ia credit, pentru că își permit, sunt puternice financiar, decât să ia fonduri europene pentru că este prea complicat.

Și mai multă comunicare, la care ați putea ajuta și dumneavoastră, oamenii să știe că aici se face totuși ceva, pentru că de-adevăratelea se face. Deci mai multă apropiere de oameni, în sensul de a comunica exact ce se întâmplă aici și în felul acesta cred că am putea să avem un rezultat mai eficient, decât să spui tot timpul că sunt populiști - ceea ce este o realitate - nu știu ce să facă, sunt împotriva a orice, dar nu au o soluție.

Și vă mai spun ceva. Uitați-vă bine la populiști și uitați-vă la discursul lor. Semănă cu al nostru de acum 25 de ani. Pentru mine populiștii înseamnă comunism - e adevărat fără niște lucruri de bază, în primul rând proprietatea privată, nimeni nu mai vrea s-o elimine pentru că vor și ei să aibă proprietate - dar discursul lor e discursul comunist de acum 30 de ani de la noi. Totul se promite, totul se poate face, finalul – nimic.