Norvegia vrea să fie inclusă în negocierile dintre UE și Marea Britanie, în domeniile care afectează piața internă, spune Elisabeth Vik Aspaker, ministrul norvegian pentru SEE și Afaceri Europene, într-un interviu pentru EurActiv.sk.

Guvernul britanic poate declanșa în primăvara lui 2017 Articolul 50 pentru a începe în mod oficial Brexitul. Care sunt prioritățile Norvegiei în acest proces?

Este în interesul Norvegiei să menținem o cooperare strânsă cu politica comercială din Marea Britanie, la același nivel pe care o avem astăzi, cu același nivel de acces la piața britanică. În același timp, ne propunem să menținem Acordul SEE și alte acorduri ale Norvegiei cu UE.

Norvegia ar dori să aibă posibilitatea de a fi inclusă în soluțiile comune dintre UE și Marea Britanie, în zonele care afectează piața internă. Acest lucru se aplică atât în soluțiile permanente, cât și tranzitorii. Pentru că Norvegia este atât de strâns integrată în piața internă prin intermediul Acordului SEE, noi nu suntem o parte terță obișnuită, și avem o încredere legitimă că vom fi implicați în negocierile care afectează piața internă.

Ar putea Marea Britanie să se reînscrie în AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb - n.r)?

Norvegia este pregătită să aibă un dialog atât UE, cât și cu Regatul Unit cu privire la acordurile viitoare și posibilele dispoziții tranzitorii, atunci când va veni momentul.

UE este tot mai diversă; este posibil ca, în multe domenii, viitoarea integrare să nu funcționeze pentru toate cele 28 (27) de țări, ci pentru grupuri mai mici (politici fiscale, unele aspecte ale politicii sociale, migrația, continuarea integrării fiscală, etc.). Ce înseamnă această "geometrie variabilă" de integrare pentru Norvegia?

O Uniune Europeană care se deplasează cu viteze și integrare în constelații diferite nu este nimic nou. Norvegia, ca un non-membru, a reușit să manevreze  până în prezent în acest peisaj, și sunt încrezător că vom putea, de asemenea, să progresăm. Este foarte important pentru noi, însă, ca orice integrare ulterioară în pieța unică să se întâmple într-un mod coerent. Am auzit același mesaj din toate statele membre, precum și de la instituțiile din Bruxelles. Trebuie să păstrăm integritatea pieței unice, în scopul de a promova locurile de muncă și creșterea economică. Norvegia este o parte a acestei piețe prin intermediul Acordului SEE, iar un acces neîngrădit la toți ceilalți 30 de membri este ceva de care toate sectoarele societății norvegiene depind.

Cum vede Norvegia planurile UE de cooperare în domeniul unei apărări mai profunde? Există temeri că aceasta ar putea slăbi NATO?

NATO este piatra de temelie a politicii de securitate și apărare a Norvegiei. NATO are un singur set de instrumente, UE are un alt set de instrumente politice. Avem nevoie de amândoi. Cu greu orice problemă de securitate este exclusivă pentru una sau alta. O cooperare mai strânsă ar consolida stabilitatea și securitatea europeană - și noi toți am beneficia. Aceasta include o cooperare consolidată între instituții, în special între UE și NATO.

Fiind în afara UE, dar o parte din piața comună și cooperaratoare în alte domenii, cum vede Norvegia ambiția UE de a consolida politica externă și de securitate?

UE are un set de instrumente larg. Suntem încântați să contribuim la acest lucru în calitate de membru al Schengen, AEM și ca un partener apropiat pe probleme comune de politică de securitate și de cetățenii străini. Noi suntem alături de UE  în mod regulat în privința declarațiilor și măsurilor, măsurile restrictive cu privire la Rusia fiind un caz punctual.

Acordul SEE facilitează dialogul politic bianual privind chestiuni de politică externă din anul 1995. Ministrul nostru de Externe se întâlnește cu ministrul de Externe al Președinției UE de două ori pe an, există un contact frecvent cu un Reprezentant sau Vicepreședintele UE privind Orientul Mijlociu, precum și pe alte probleme, și există întâlniri regulate între șefii de guvern.

Norvegi a participat la operațiunile civile ale UE și militare de gestionare a crizelor din 2004. Norvegia a luat parte (în 2008, 2011, 2015), într-una dintre grupările tactice ale UE. În 2006, am fost prima țară din afara UE care a încheiat un acord de cooperare cu Agenția Europeană de Apărare (AEA).

Elisabeth Aspaker este un politician norvegian al Partidului Conservator și este ministru al Afacerilor Europene din 2015 și Ministrul al Cooperării Statelor Nordice din 2013. Din 2013 până în 2015 a servit ca Ministru Pescuitului. A fost alesă în Parlamentul norvegian de la Troms în 2005. A servit anterior ca reprezentant adjunct al Parlamentului norvegian între 1989-1993 și 1997-2001.