Tentativa camuflată de a sugruma ”Jurnal TV” și presiunile din ultima vreme asupra jurnaliștilor liberi - un semnal care deconspiră tentațiile dictatoriale ale celui care controlează momentan puterea în Moldova,spune Monica Macovei pentru Report.md.

Report.md: În momentul realizării acestui interviu, postul de televiziune ”Jurnal TV”, care s-a declarat în opoziție față de guvernarea oligarhică, este evacuat din sediu și riscă, la următoarea sancțiune din partea CCA, să-și piardă licența. În ultimii ani, mai multe instituții de presă care criticau puterea au fost nevoite să se închidă, jurnaliștii de investigație sunt umiliți, iar mai nou sunt amenințați penal… Așa e în democrație sau la noi nu funcționează ceva așa cum ar trebui?

Monica Macovei: În acest moment în Republica Moldova nu mai putem vorbi de democrație, ci de începutul unei dictaturi. Întotdeauna primul semn și primul gest al dictaturii este reducerea la tăcere a presei libere - închiderea gurii cu orice preț. Asta se întâmplă acum cu ”Jurnal TV”. Acest post de televiziune este foarte critic la adresa lui Plahotniuc. Și vedem consecințele. Este o dramă ce se întâmplă în presa din Moldova! Se pare că sunt și alții pe listă…Presa liberă din Chișinău este sub asaltul lui Plahotniuc și a oamenilor lui. Partidul Democrat din Republica Moldova nu mai poate fi un partener pentru Uniunea Europeană.

S-a ajuns la sugrumarea presei critice și a jurnaliștilor liberi prin trucuri și șmecherii de genul determinării proprietarilor care închiriază spații instituțiilor de presă să rezilieze contractele de închiriere. Asta ca să spună, probabil, că nu au nimic cu Plahotniuc și Partidul Democrat. Dar noi știm adevărul și el e la suprafață: se vrea înăbușirea presei care critică și monitorizează puterea.

Report.md: Una din cele mai contestate inițiative legislative din ultima perioadă a fost așa-numita lege privind liberalizarea capitalului – proiect contestat atât de experții de la Chișinău, cât și de FMI și BM. Inițiativa aceasta a fost votată în prima lectură imediat după ce ultima misiune a FMI a plecat din Moldova. S-a știut la Bruxelles despre acest proiect înainte să fie discutat în Parlamentul de la Chișinău?

Monica Macovei: Poate că unii au știut. În nici un caz nu s-a discutat la Bruxelles despre acest proiect. Eu am primit de la Amnesty International Moldova un raport vizând acest proiect. De asemenea, ”Expert Forum” din România a făcut un raport în legătură cu acest proiect de lege. Eu am știut, pentru că m-a interesat subiectul. Reacția Băncii Mondiale, care a venit imediat după adoptarea în prima lectură, a fost că proiectul nu e ok... Deci, dacă te interesezi știi, dar nu a fost o dezbatere la Bruxelles în legătură cu acest proiect.

Ca să înțeleagă toată lumea - sub un titlu aparent anost și care nu are nimic cu amnistia fiscală, se încearcă o amnistie fiscală. Amnistie fiscală înseamnă că banii furați de la oameni nu mai pot fi confiscați. Plus riscul de creștere și mai mare a evaziunii fiscale, riscul de creștere a corupției și spălării banilor, riscul pentru sectorul bancar de imagine și de încredere. Știm bine că sectorul bancar funcționează pe încredere. Dacă nu este încredere în bănci, oamenii nu se duc cu banii la bancă și băncile dau faliment, ori o societate se dezvoltă cu ajutorul sistemului bancar care, de exemplu, oferă împrumuturi pentru începerea diverselor afaceri.

Relațiile cu partenerii de dezvoltare ai Moldovei sunt puse sub semnul întrebării pentru că nu există încredere în acest moment în Guvernul de la Chișinău și, evident, nici în Partidul Democrat, nici în oligarhul Plahotniuc, care conduce de fapt Guvernul. Vorbim de foarte multe riscuri, inclusiv de imagine pentru țară. Ori aceasta contează foarte mult în planul politicii externe.

Dacă eu negociez cu o persoană care, să zicem, este Plahotniuc, în care eu nu am încredere, atunci nu îi voi da nimic, nici bani, nici alte avantaje economice pentru Moldova… Și pierd cetățenii Moldovei indiferent că sunt ruși, români, moldoveni, găgăuzi, etc.

În plus, vă mai spun o informație: există șase organizații neguvernamentale din România care au cerut deja președintelui Iohannis, Parlamentului și Guvernului României să oprească finanțarea pentru Republica Moldova dacă trece această lege a amnistiei fiscale.

Citiți continuarea pe Report.md.