PNL cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța de urgență privind eliminarea lui Iohannis din procedura numirii conducerii ANCOM.

PNL cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța de urgență privind schimbarea modalității de desemnare a conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, susținand că actul normativ a fost adoptat cu încalcarea legii, informează Agerpres.

„Vorbim despre o ordonanță care încearcă să acapareze o piață de 4 miliarde de euro și care, din nefericire, a fost adoptată în același stil cu care PSD ne-a obișnuit până acum - netransparent, abuziv și ilegal”, a spus liderul PNL, Raluca Turcan, subliniind faptul că Guvernul a aprobat ordonanța fără avizul Consiliului Legislativ.

„Aceasta OUG privind ANCOM a fost adoptata prin incalcarea legii. Vorbim despre o ordonanta care incearca sa acapareze o piata de 4 miliarde de euro si care, din nefericire, a fost adoptata in acelasi stil cu care PSD ne-a obisnuit pana acum - netransparent, abuziv si ilegal. (...) In concluzie, PNL solicita Avocatului Poporului sa se autosesizeze cu privire la aceasta OUG, sa urmareasca respectarea legii si a Constitutiei", a anuntat, luni, liderul PNL, Raluca Turcan, dupa sedinta Biroului Politic National al partidului.

Ea a subliniat ca Guvernul a aprobat ordonanta fara avizul Consiliului Legislativ.

„Obligatia de a avea avizul Consiliului Legislativ este prevazuta in Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa si legea 73/1993 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ", a precizat Turcan.

Liderul PNL a aratat ca Avocatul Poporului va fi anuntat in legatura cu solicitarea PNL.

„Il vom anunta. (...) Eu sper ca domnul Ciorbea si-a invatat lectia reactiei prompte, institutionale si in avantajul cetatenilor Romaniei. In momentul in care un Guvern da o OUG care incalca legea sau care are suspiciuni foarte grave de incalcare a Constitutiei, atunci Avocatul Poporului trebuie sa fie primul care reactioneaza la un astfel de derapaj", a conchis Turcan.

Ordonanta prin care Iohannis a fost exclus din procedura numirii conducerii ANCOM: Consiliul Legislativ a sesizat lipsa prezentarii situatiei extraordinare si a urgentei reglementarii

HotNews.ro a prezentat vineri, 12 mai, scrisoarea transmisa de conducerea PNL catre  Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

„Prin aceasta masura, Guvernul se afla in situatia unei incalcari repetate a legii. Modul cum a fost adoptata OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut in randul populatiei Romaniei si criticile interne si internationale par sa nu fi lasat nicio urma in constiinta actualului Guvern. Observam cu regret apetitul continuu al acestuia pentru interferente politice si netransparente in modul de functionare a statului, ignorand legaturile impamantenite ale legislatiei in vigoare asupra relatiilor dintre autoritatile statului si, prin urmare, evitand dezbaterea publica si consultarea democratica", se arata in scrisoarea conducerii PNL catre Jean-Claude Juncker.

Liberalii subliniaza in scrisoarea catre Juncker faptul ca „Executivul ignora ca, in ultimii ani, procedura de numire a conducerii ANCOM s-a aflat in atentia Comisiei Europene, care a deschis si o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, tocmai din cauza deselor imixtiuni ale politicului in independenta autoritatii, precum si faptul ca 'mecanismul de numire a conducerii ANCOM, in vigoare pana la adoptarea de catre Guvern a OUG 33/2017, s-a dovedit a fi stabil si functional, si era in concordanta cu Directiva 2009/140/CE adoptata de Parlamentul si Consiliul European in 29 noiembrie 2009” in care se arata ca:

„Independenta autoritatilor nationale de reglementare ar trebui intarita pentru a asigura o aplicare mai eficienta a cadrului de reglementare si pentru a spori autoritatea si gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. In acest scop, ar trebui prevazute dispozitii exprese in dreptul national pentru a se asigura faptul ca, in exercitarea atributiilor sale, o autoritate nationala de reglementare (..) este protejata de interventii externe sau de presiuni politice de natura sa puna in pericol evaluarea independenta a chestiunilor inaintate acesteia.”

 

Articolul integral poate fi consultat pe hotnews.ro