Cele trei nominalizări ale Premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European și apărarea drepturilor omului în lume, ediția 2016, a fost dezbătute, vineri, de către studenții la Științe Politice și Drept.

Trei echipe formate din studenți la Facultatea de Științe Politice și la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București au pledat, pe rând, pentru fiecare dintre cei trei laureați de anul acesta ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, Can Dündar, Mustafa Djemilev și Nadia Murad Basee - Lamiya Aji Bashar, în cadrul unei dezbateri organizate de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

La dezbatere a participat și MPE Victor Boștinaru, deputat în Parlamentul European și vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, care a vorbit despre drepturie omului și care, la finalul prezentărilor, i-a invitat pe toți studenții participanți, anul viitor, în Parlamentul European.

Concluziile dezbaterii și rezultatul urmează să fie transmise, de asemenea, deputaților români din Parlamentul European.

"A discuta astăzi despre drepturile omului este o enormă datorie și responsabilitate. Și ele ar trebui să guverneze acțiunea politicienilor atunci când legiferează în țară cu o ușurință impardonabilă crezând că oamenii nu se prind. Drepturile omului sunt cele care fac diferența până la urmă între ființa umană și restul regnului animal. Parlamentul European a început să facă acest lucru atât pentru a transmite un mesaj acelor societăți, state, guverne care încalcă drepturile omului, dar și un mesaj de solidaritate și de speranță pentru cei care, adesea, singuri, abandonați, au continuat să creadă în aceste valori, în aceste drepturi și și-au asumat sacrificii care adesea au fost incredibile", a afirmat Boștinaru.

"Marile victime ale crizelor lumii sunt oamenii de rând, nevinovați. A vorbi despre drepturile omul astăzi este necesar pentru a reafirma acest element fundamental al ADN-ului Uniunii Europene. UE nu este doar despre bani, despre piață, despre multinaționale și industria financiar bancară. De aceea spun cu mândrie, cel puțin pentru grupul pe care îl reprezint, drepturile omului reprezintă o parte fundamentală a ADN-ului nostru politic și așa trebuie să și rămână", a adăugat deputatul european.

"Cele trei nominalizări de anul acesta arată și mai mult de ce trebuie să discutăm despre drepturile omului pentru că, pe de o parte, ele sunt sub asalt în interiorul Uniunii Europene, între dimensiunea securitară, combaterea terorismului, combaterea radicalismului, cu dimensiunea sa de restrângere a unor drepturi și libertăți, dar acest lucru ar trebui să se facă strict și exclusiv în conformitate cu prevederile legii, niciodată cu încălcarea constituției și doar în cazuri excepționale și justificate, într-o manieră echilibrată. Pe de altă parte, în plan extern, vedem cum niciodată refugiații, n-au fost în număr atât de la al doilea Război Mondial încoace", a mai spus, în discursul său, MPE Victor Boștinaru.

Cine sunt cei trei nominalizați la Premiul Saharov

Can Dündar și apărătorii libertății de gândire și de exprimare în Turcia

Can Dündar a fost redactorul-șef al principalului ziar al opoziției turce, Cumhuriyet, și a devenit un simbol al rezistenței împotriva actualei represiuni la care este supusă mass-media din Turcia. Dündar a fost arestat în urma publicării în ziarul Cumhuriyet a unor înregistrări care dezvăluiau furnizarea de arme de către Serviciul național de informații al Turciei către rebelii din Siria. El a fost condamnat la închisoare, a supraviețuit unei tentative de asasinat, iar, în prezent, trăiește în exil.

Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee Taha este o reprezentantă a comunității religioase yazidi din Irak. Ea a supraviețuit practicilor de sclavie sexuală la care a fost supusă de Statul Islamic (ISIL) și a devenit reprezentanta femeilor afectate de campania de violențe sexuale a ISIL, precum și promotoarea recunoașterii genocidului împotriva comunității yazidi.

La fel ca Nadia Murad Basee, Lamiya Aji Bashar este o victimă a sclaviei sexuale și a atrocităților săvârșite de ISIS. Ea a fost grav rănită atunci când a fugit din Irak, fiind ulterior dusă în Germania pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Lamiya militează pentru comunitatea yazidi și ajută femeile și copiii care sunt victime ale ISIS.

Mustafa Djemilev

Mustafa Djemilev a fost președintele Adunării locale a tătarilor din Crimeea, iar ulterior a fost ales membru în Parlamentul Ucrainei. Djemilev și-a dedicat viața luptei pașnice pentru apărarea drepturilor omului și minorităților, a libertății de exprimare și a demnității personale. El este un simbol al militanților pentru libertate care se opun totalitarismului sovietic și represiunii drepturilor civile și naționale ale tătarilor și ale poporului ucrainean.

"Este greu să măsori între atâția eroi cine este mai erou decât celălalt, cine este mai mare ca profil moral", a afirmat Boștinaru.

De ce fiecare dinte ei merită să câștige Premiul Saharov

Can Dündar


"A fi om de presă în Turcia și a avea o poziție retrogadă față de regimul care este în prezent reprezintă similaritatea cu meseria de militar în Afganistan. Această decernarea are un rol puternic încurajator, nu neaparat pentru persoana care îl primește, ci pentru contexul din țara respectiva.

Can Dündar a publicat o serie de articole, în 2014, și a avut continuitate în gândire în momentul în care acuza statul turc și mai ales serviciile de informații pentru că le-au furnizat opozanților din Siria arme cu care aceștia să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Asadar fără a recunoaște acest lucru.

Can Dündar a fost amenințat direct de Erdogan în presă, care i-a spus că va avea parte de un proces corespunzător. Dündar se află acum în Germania, unde a plecat după tentativa de puci, când a realizat că, în orice caz, nu va avea parte de un proces corespunzător după cele întâmplate.

Can Dündar a fost și încă este principalul jurnalist al opoziției care a luptat pentru a aduce la suprafață cele mai abjecte încălcări petrecute în Turcia în ultimii ani. Drept dovată, el a fost puternic oprimat de regim, a fost închis, a fost amenințat de către Erdogan, familia sa a fost oprită din a ieși din țară, iar reportajele sale au dat naștere unor proteste atât de violente, încât sediul publicației la care Dündar lucra a fost atacat cu bombe și grenade. El a reușit să scape inclusiv unei tentative de asasinat.

În ziua de astăzi, să fii jurnalist de opoziție înseamnă să controlezi o societate civilă care poate face ceea ce Parlamentul nu poate face. În momentul acesta, Parlamentul este condus de oamenii lui Erdogan și nu există o opoziție politică. Există doar societatea civilă, care are nevoie de o voce în presă, dar dacă acea voce este închisă sau dată afară din țară, nici ea nu mai există.

Premiul Saharov ar arăta că eforturile Can Dündar nu sunt în van și că noi nu suntem pregătiți să acceptăm o societate care nu înțelege aceleași valori pe care noi le avem", a pledat echipa lui Can Dündar.

Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar

"Cele două fete au fost răpite, au fost supuse unor practici de slavie sexuală, au fost agresate fizic, au fost torturate. Cele două au avut curajul să scape. Să opună rezistență.Vorbim despre două fete care ajută femeile și copiii care sunt victime ale abuzurilor și ale traumelor. Încearcă să îi ajute să își refacă viața și să își refacă comunitate. Vor să obțină susținere din partea oricui este dispus să le asculte și să le ajute în această cauză.

Sunt reprezentate ale păcii, ale luptei împotriva comunismului și vor să-și concentreze toate puterile pentru a transmite lumii musulmane un mesaj foarte clar: Extremismul folosit în scopul religiei în care noi credem nu poate fi tolerat.

Nu luptă doar pentru drepturile femeilor, luptă împotriva terorismului, pentru pace și pentru drepturile fundamentale ale omului. Doar pentru că au reușit să scape, asta nu înseamnă că lupta lor s-a oprit", a susținut echipa "Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar.

Mustafa Djemilev

"Mustafa Djemilev este un om care timp de 50 de ani s-a dedicat luptei pentru drepturile omului, pentru libertatea de gândire și pentru drepturile minorităților și poate fi considerat un campion al drepturilor omului, care s-a afirmat pe parcursul a două secole.

Militantismul său a fost pașnic, dar mereu eficient. Manifestările sale sunt dovada vie că exemplarul democratic există în comunitatea musulmană, că și aici sunt promovate valori democratice, libertăți de gândire, cetățenești și drepturi ale omului.

Mustava Djemilev a militat în mod non-violent pentru drepturile omului, este cel care s-a adaptat diferitelor nevoi ale poporului său și suntem siguri că își va continua activitatea cu aceeași hotărâre, chiar dacă factorul oprimant s-a transformat, iată că și dorința sa de defensivă s-a adaptat. Este un dizident, un model pentru minorități", l-a prezentat echipa "Mustafa Djemilev" pe cel de-al treilea laureal al Premiului Saharov.

În urma dezbaterii, câștigătoare a fost echipa care a pledat pentru "Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar", cu 12 voturi, urmată de echipa "Can Dündar", care a strâns 11 voturi. Echipa "Mustafa Djemilev" a obținut doar 7 voturi.

Premiul Saharov: ce este și cum funcționează

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.

Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

Laureatul este anunțat, de regulă, în luna octombrie.