Risipa anuală de alimente ajunge la 88 de milioane de tone în UE, potrivit unui studiu realizat la nivel european. Această înseamnă 173 de kilograme de alimente irosite per cap de locuitor UE-28, adică UE irosește circa 20% din ce alimente produce.

Parlamentul European a votat recent o propunere legislativă care ar duce la o reducere cu 50% a risipei de alimente până în 2030.

Procentul total de deșeuri reciclate urmează să crească de la 44% acum la 70% în anul 2030, potrivit actului adoptat de Parlamentul European în această sesiune. Draftul legislativ votat de PE își propune reducerea risipei anuale de  alimente cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030, comparativ cu 2014.

Sectoarele care contribuie cel mai mult la risipă alimentară sunt gospodăriile (47 milioane de tone) și unitățile de procesare (17 milioane de tone). Împreună, ele produc circa 72% din totalul de risipă alimentară de la nivelul UE-28.

În ceea ce privește risipă alimentară în gospodarii, trei sferturi din desuri sunt colectate de către serviciile de salubritate (35 milioane de tone). Restul fie ajunge în canalizare (mare parte alimente lichide, 8 milioane tone) sau este refolosită de către gospodarii în agricultura prin compostare (4 milioane de tone).

Costurile totale asociate cu risipă alimentară în UE-28 ajungeau în 2012 la circa 143 de miliarde de euro.

Propunerile Parlamentului European urmează să fie negociate cu Consiliul UE.