Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit, anul trecut, ca banda de frecvențe de 700 MHz să fie disponibilă pentru introducerea internetului mobil în tehnologia 5G începând din 2020.

Și Catalin Marinescu, seful arbitrului telecom din Romania, a declarat, luni, ca demararea unei licitatii in acest sens poate fi oportuna chiar din acest an, in conditiile in care la noi aceasta banda este libera. Acesta  a avansat si ideea ca la licitatie ar putea fi luate in calcul si licentele 3G detinute de Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS care expira in 2020-2022. O astfel de licitatie ar putea aduce la bugetul statului sute de milioane de euro.

  • Demararea procedurilor (n.a pentru licitatia 5G) poate fi oportuna si anul acesta, dar ar trebui sa fie totul predictibil, nu peste noapte. Daca ne luam dupa deciziile Comisiei Europene, dividendul digital 2, practic banda de 700 MHz, va trebui sa fie disponibila pentru utilizare libera incepand cu 2020, dar eu cred ca operatorii, ca si in cazul licitatiei anterioare au nevoie de un an, doi ani de pregatire, ca sa vada ce echipamente folosesc.
  • De ce din 2020? Pentru ca sunt farte multe tari din Europa care folosesc aceasta banda pentru televiziune digitala terestra, iar dintre vecinii nostri cred ca toti, cu exceptia poate a Ungariei, folosesc aceasta banda si vor trebui sa o elibereze, fapt care inseamna costuri, deci nu se face peste noapte. Dar exista o obligatie.
  • Decizia de oportunitate privind organizarea licitatiei este a Guvernului, ANCOM o va organiza, sunt convins ca o va organiza bine, nu cred ca este devreme nici anul acesta sa o organizeze, dar la anul este obligatoriu sa fie organizata, tocmai pentru a lasa timp", a declarat luni Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, in conferinta in care a anuntat ca incepand din luna mai va parasi conducerea autoritatii pentru a prelua sefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU.

Ce frecvente ar putea fi licitate mai exact? HotNews.ro a solicitat detalii privind frecventele care ar putea fi scoase la licitatie de ANCOM in viitorul apropiat. Raspunsul ANCOM, dar ai cati bani ar putea veni la bugetul de stat din licitatie, aici.

Acord politic in UE pentru introducerea tehnologiei 5G incepand din 2020

Parlamentul European, Consiliul si Comisia au convenit in luna decembrie a anului trecut asupra modului de coordonare a utilizarii benzii de 700 MHz pentru ca toti europenii sa poata beneficia la nivel transfrontalier de serviciile de internet mobil si de noile aplicatii, facilitand astfel introducerea tehnologiei 5G incepand din 2020, in conditiile in care cererea de conectivitate pe suport radio intre telefoanele inteligente si viitoarele dispozitive 5G este in continua crestere.

Comisia Europeana estimeaza ca pana in 2020, traficul de internet mobil va creste de aproape opt ori. Aceasta conectivitate depinde de spectrul de frecvente radio, care este o resursa esentiala, dar limitata, pentru comunicatiile fara fir. Intrucat frecventele radio au un caracter transfrontalier, calendarul eliberarii spectrului trebuie sa fie mai bine coordonat la nivelul UE pentru a se evita interferentele. Serviciile inovatoare, cum ar fi automobilele conectate, asistenta medicala la distanta, orasele inteligente sau streamingul video mobil vor putea astfel functiona pe intreg continentul.