Consiliul UE a adoptat marți actul juridic care limitează cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming. Mai este nevoie doar ca textul să fie semnat de Consiliu și de PE și să fie publicat în Jurnalul Oficial.

Ultima cerință pentru eliminarea taxelor de roaming de la 15 iunie a fost îndeplinită marți, odată cu adoptarea de către Consiliul UE a actului juridic care limitează cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming în întreaga Europă.

"Votul final de astăzi al Consiliului deschide calea pentru serviciile de roaming cu titlu gratuit. Atunci când europenii vor merge în vacanță vara aceasta, vor beneficia de libertatea de a putea rămâne în contact și de a folosi internetul ca și când ar fi în țara lor de origine. UE ne face viața mai ușoară prin modalități foarte practice", a declarat Emmanuel Mallia, ministrul maltez al Competitivității și Economiei Digitale, Maritime și a Serviciilor.

Roaming-ul fără suprataxe, așa-numitul "roaming la prețuri naționale", este pentru cei care trăiesc în Europa și care călătoresc în alte țări ale UE pentru muncă sau în scopuri recreative.

De asemenea, acesta va fi introdus în Islanda, Liechtenstein și Norvegia la scurt timp după data de 15 iunie.


Roaming-ul la prețuri naționale este menit să faciliteze comunicarea în timpul călătoriilor. Acesta nu este destinat să permită roaming-ul permanent, în care un client ar contracta un abonament în țara cu tariful cel mai ieftin pentru a îl folosi, apoi, pentru serviciile de roaming în țara sa de origine.

Norme speciale se aplică planurilor tarifare cu trafic nelimitat și cartelelor preplătite.

Reforma UE a prețurilor cu ridicata adoptată marți a fost o condiție prealabilă de ordin practic și juridic pentru a elimina tarifele de roaming, astfel cum este prevăzut în regulamentul privind serviciile de roaming din 2015. Erau necesare plafoane noi pentru tarifele cu ridicata pentru serviciile de roaming pentru a se asigura faptul că operatorii vor fi în măsură să le ofere aceste servicii clienților fără suprataxă și fără majorarea prețurilor la nivel național.

Ce urmează

Având în vedere că Parlamentul European a aprobat deja regulamentul în materie de tarife cu ridicata la 6 aprilie, acordul de marți al Consiliului reprezintând ultima etapă juridică înainte ca textul să fie semnat de ambele instituții la jumătatea lunii mai și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la sfârșitul lunii mai.

Apoi, va intra în vigoare la trei zile după publicarea sa, astfel că se va putea respecta termenul-limită de 15 iunie 2017.

Drumul parcurs

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, a 3 aprilie 2014, reforma pieței telecomunicațiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii inițiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014. După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicațiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor. Prin urmare, Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord în a doua lectură.

Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul de compromis al propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituții.

Consiliul Competitivitate și-a dat acordul asupra textului la 1 octombrie 2015.

Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonații la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o nouă reducere eșalonată a prețurilor pentru serviciile de roaming.

Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spațiul comunitar au scăzut în total cu 90%.