Investitii in modernizarea fermelor si activitati de procesare, instalarea tinerilor fermieri, start up + dezvoltare microintreprinderi si intreprinderi mici non-agricole sunt numai cateva masurile prevazute in noul Program National de Dezvoltare Rurala finantat cu 8 miliarde euro de Uniunea Europeana in urmatorii 7 ani. Detalii si informatii esentiale vor fi prezentate in cadrul celui de-al patrulea seminar specializat din seria "Profesionistii fondurilor europene". Participantii vor beneficia de expertiza si experienta unica de fost Comisar European aduse de speakerul principal: Leonard Orban. Beneficiari de finantare UE din anii anteriori isi vor prezenta experienta in derularea proiectelor.

Prin actualul Program National de Dezvoltare Rurala au fost selectate pentru a primi finantare peste 90.000 de proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro. PNDR 2007-2013 prezinta si cel mai ridicat grad de absorbtie, de peste 70%, dintre toate Programele cu finantare europeana. 

Varianta oficiala a PNDR 2014-2020 a fost transmisa de Guvernul Romaniei Comisiei Europene in data de 21 martie.

Dintre masurile propuse pentru finantare in PNDR 2014-2020:
•Aproximativ 1 miliard de euro pentru modernizarea fermelor
•Aproximativ 470 milioane euro pentru investitii in ”Prelucrarea si comercializarea produselor agricole din Anexa I la Tratat” – investitii in cadrul unitatilor de procesare, inclusiv tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, alte tehnologii
•Aproximativ 400 milioane euro pentru ”instalarea tinerilor fermieri”

Fostul Comisar European Leonard Orban va prezenta, intr-un seminar profesional, in cadru restrans, joi, 8 mai 2014, la Bucuresti, principalele aspecte, utile pentru cei interesati, ale acestor posibilitati de finantare. In plus, participantii la seminar vor beneficia de informatii direct de la beneficiari ai Programului anterior – PNDR 2007-2013.