"Euroscepticism si europopulism in contextul alegerilor pentru Parlamentul European 2014" (9-11 aprilie, SNSPA)
Workshop-ul "Euroscepticism si europopulism in contextul alegerilor pentru Parlamentul European" va avea loc pe 9, 10 si 11 aprilie la SNSPA (str. Povernei nr. 6, Bucuresti), in sala 111. In fiecare dintre cele trei zile, experti in afaceri europene (jurnalisti, consultanti si profesori) vor dialog cu membri ai societatii civile pe maginea unor aspecte "soft" ale alegerilor parlamentare din mai 2014, precum impactul crizei economice asupra leadership-ului european sau "gap-ul" de comunicare dintre UE si cetatenii Statelor-Membre .
 
Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc la finalul lunii mai 2014, reprezinta unul dintre cele mai vizibile si controversate evenimente pe plan european. Controversele sunt generate, printre altele, de ingrijorarea marcata a liderilor europeni cu privire la ascensiunea partidelor eurosceptice in Parlamentul European. In prezent, se estimeaza ca aproximativ 25% dintre viitorii europarlamentari vor fi reprezentanti ai partidelor eurosceptice. Aceste partide sunt situate la extremele spectrului politic, fiind caracterizate de tendinta de a transforma UE intr-un "tap ispasitor" simbolic, dar suficient de real pentru a mobiliza atitudini anti-europene si valuri de contestare publica.

Potrivit Tratatului de la Lisabona (2009), care atribuie Parlamentului European puteri sporite, inclusiv responsabilitatea de a alege viitorul Presedinte al Comisiei Europene, alegerile europarlamentare din mai 2014 detin o miza mult mai importanta decat precedentele alegeri europene, privite ca "alegeri de mana a doua". In plus, asa cum arata si Eurobarometrele din perioada 2008 - 2013, alegerile din mai 2014 se desfasoara pe fondul unui climat de nemultumire cu privire la performanta actuala si viitoare a UE, generat si/sau accentuat de criza economica si socio-politica din UE.

Workshop-ul propus de echipa de cercetatori de la SNSPA va clarifica numeroase aspecte mai putin evidente (desi foarte importante), care ii vor ajuta pe participanti sa plaseze alegerile din mai 2014 in contextul crizei de leadership Uniunii Europene.

Participantii la workshop vor primi certificate de participare Jean Monnet Chair.