Agricultura în familie nu este o sarcină ușoară, dar un tânăr cuplu bulgar a demonstrat că agricultura durabilă poate fi o afacere de succes, ajutând totodată la revigorarea uneia dintre cele mai sărace regiuni ale UE, scrie EURACTIV Bulgaria.

Tinerii fermieri Dimitar Stanchev și Ralitsa Kuneva își îngrijesc stupii aflați în Munții Strandja, în sud-estul Bulgariei, de mai bine de 12 ani. 

Cei doi tineri fermieri bulgari produc și procesează anual 35-40 de tone de miere organică, din care 18 tone sunt exportate pe piața UE.

Pe lângă producerea de produse râvnite precum mierea de mană, înregistrată ca indicație geografică protejată de UE, și alte produse noi din miere, cuplul este, de asemenea, puternic implicat în comunitatea locală.

Pe lângă producția apicolă, cei doi își conduc propria capacitate de prelucrare și cultivă 30 de hectare de legume ecologice, cu care își aprovizionează propriul restaurant, unde oaspeții pot gusta mâncarea provenită direct de la fermă.

„Aproape tot ce se vinde în restaurantul nostru provine de la ferma noastră”, a spus Stanchev, adăugând că ceea ce nu este produs intern este cumpărat de la ferme locale, pe care ei încearcă să le promoveze.

„Fiecare articol din meniu are o indicație a originii sale și din ce fermă provine. Astfel, fiecare dintre oaspeții noștri află mai multe despre produsele fermierilor locali”, a spus el. 

În afară de munca depusă pentru afacerea lor, cuplul investește și în satul lor, Indje Voivoda, pavând străzile cu banii lor, construind piste ecologice și piste pentru biciclete și, de asemenea, intenționează să lanseze în curând un festival pentru a prezenta alimentele unice din regiune.

Practic, cuplul exemplifică obiectivele cheie ale politicii alimentare emblematice a UE, strategia Farm to Fork („de la fermă la furculiță”), care vizează scurtarea lanțurilor de aprovizionare agricole, oferind astfel venituri mai bune fermierilor.

De asemenea, reforma politicii UE în materie de agricultură (PAC) își propune să acorde prioritate fermelor mici și mijlocii și să încurajeze tinerii să se implice în domeniul agricol.

În acest scop, reforma PAC prevede o serie de măsuri, cum ar fi oferirea unui nivel mai ridicat de sprijin pe hectar pentru fermele mici și mijlocii și alocarea a minimum 2% din subvențiile directe alocate fiecărei țări UE pentru tineri fermieri.

Până în prezent, cei doi tineri fermieri bulgari au aplicat cu succes pentru două proiecte UE în cadrul pilonului de dezvoltare rurală din PAC.

Primul proiect a fost finalizat cu succes în 2015. O subvenție de 90.000 de euro a ajutat la finanțarea unui proiect pentru extracția profesională a mierii.

Totuși, Stanchev subliniază că sprijinul oferit ar putea fi îmbunătățit. Mai precis, el ar dori să se renunțe la regula conform căreia fermierii ar trebui să întrețină utilajele subvenționate din fonduri UE timp de cinci ani, din cauza ritmului rapid al schimbărilor tehnologice.

Subliniind că echipamente mai bune apar în fiecare an, fermele își pierd avantajul competitiv, iar în doar doi-trei ani mașinile cumpărate cu acești bani au devenit „învechite”. 

Cuplul de fermieri caută acum să implementeze un nou proiect cu o valoare totală a investiției de 350.000 de euro, sprijinit prin același program. Această finanțare va contribui la dezvoltarea afacerii, incluzând o capacitate de producție, 1.300 de stupi noi și echipamente pentru producția de hrană pentru albine.

Drumul spre agricultura ecologică

Un alt obiectiv cheie al strategiei Farm to Fork este ca cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE să fie cultivate organic până în 2030. Dar, în timp ce Stanchev și Kuneva lucrează deja în direcția acestui obiectiv, pentru Bulgaria atingerea acestei ținte va fi o mare provocare.

Cele mai recente date Eurostat, din 2018, arată că țara este una dintre cele aflate la coada clasamentului UE în ceea ce privește terenurile utilizate pentru agricultura ecologică, cu doar 2,4% din terenurile agricole cultivate organic. Aceasta reprezenta totuși o creștere de 230% față de 2012, datorată în mare parte subvențiilor UE pentru agricultura ecologică.

Speranța este că exemple precum cel prezentat mai sus vor demonstra că o astfel de abordare ar putea funcționa în alte părți ale țării, contribuind și la protejarea resurselor naturale, dar și la revigorarea regiunilor sărace din Bulgaria.

Material realizat de Dragomir Nikolov, EURACTIV.bg. Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu