Un studiu de caz prezentat de ARC 2020 semnalează inițiativa asociației Eco Ruralis, asociație care susține agroecologia și agricultura țărănească în România, de a salva semințele tradiționale.

Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca (USAMV) a susținut demersul punând la dispoziție mici parcele de pământ pentru a construi grădini de multiplicare a semințelor unde, totodată, au loc ateliere de conservare a semințelor.

În cinci ani, aproape 5000 de pachete de semințe gratuite au fost dăruite unui număr de 2000 de producători de hrană din toată țara prin distribuții anuale și schimburi regionale. Profesorii de la USAMV, împreună cu studenți și echipa de la Eco Ruralis fac observații pe plantele destinate salvării semințelor pentru a crea un catalog anual, notează Convenția Agricolă Rurală 2020 (ARC 2000).

Din 2009, Campania de Agrobiodiversitate a lucrat cu membri țărani pentru a crea o rețea de 15 "salvatori de semințe” care sunt responsabili de înmulțirea unor soiuri specifice de semințe tradiționale. Pe deasupra, Banca Națională de Gene de la Suceava a furnizat semințe și cunoștințe pentru codarea și conservarea lor. (Sursa: ARC 2020 - "Tranziția spre Agroecologie - Folosirea Politicii Agricole Comune pentru construirea noilor sisteme alimentare", p. 2)

Anul acesta, Eco Ruralis a închis campania de distribuție de semințe țărănești la numai o zi de la publicare, dat fiind că numărul comenzilor a ajuns în timp record la nivelul maxim al capacității de distribuție. "Am ajuns la 3100 comenzi înregistrate, capacitatea noastră anul acesta fiind de 3000", anunța Eco Ruralis pe site, menționând că onorează toate comenzile primite online și prin telefon.

Din 2009, Campania de Agrobiodiversitate a lucrat cu membri țărani pentru a crea o rețea de 15 "salvatori de semințe” care sunt responsabili de înmulțirea unor soiuri specifice de semințe tradiționale. Pe deasupra, Banca Națională de Gene de la Suceava a furnizat semințe și cunoștințe pentru codarea și conservarea lor. Sursa: ARC 2020 - "Tranziția spre Agroecologie - Folosirea Politicii Agricole Comune pentru construirea noilor sisteme alimentare", pp. 2-4

Anul acesta, Eco Ruralis a închis campania de distribuție de semințe țărănești la numai o zi de la publicare, dat fiind că numărul comenzilor a ajuns în timp record la nivelul maxim al capacității de distribuție.

"Am ajuns la 3100 comenzi înregistrate, capacitatea noastră anul acesta fiind de 3000", anunța Eco Ruralis pe site, menționând că onorează toate comenzile primite online și prin telefon. Plicurile în care punem semințe includ și documente informative.

"Anul acesta în plicurile dumneavoastră se va regăsi și o petiție prin care cerem guvernului României și Uniunii Europene să limiteze folosirea pesticidelor din cauza efectelor nocive asupra albinelor. Vă rugăm să dați curs acestui demers și să trimiteți petiția la adresa menționată." - anunța Eco Ruralis.

Eco Ruralis se numără printre cei peste 80 de semnatari - asociații țărănești, organizații de consumatori, de protecția mediului și de cercetare, care au transmis o scrisoare referitoare la noile Organisme Modificate Genetic către Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranța Alimentară.

"Pe lângă multiplele pericole pe care le OMG-urile le aduc asupra sănătății umane, animale și mediului, experiență ne-a arătat că ingineria genetică a contribuit la creșterea folosirii substanțelor chimice și la cultivarea de monoculturi. De asemenea, a condus la concentrarea pieței semințelor în mână câtorva mari companii și la creșterea costurilor de producție pentru fermierii europeni, precum și la punerea în pericol a semințelor țărănești, locale." - se arată în textul scrisorii.

Prin intermediul scrisorii, solicităm cu toții întărirea legislației europene în ceea ce privește noile OMG pentru a face posibile, în același timp, obiectivele propuse în Pactul Verde European - precizează Eco Ruralis.